Tweede-Kamerlid Ineke van Gent reageert opgetogen: "Dit is grote winst voor homo's op de eilanden. Tot nu toe weigerden de autoriteiten van de Nederlandse Antillen en Aruba het homohuwelijk te sluiten. Daar moet zo snel mogelijk een einde aan komen, omdat anders een ongerechtvaardigd onderscheid in burgerschap dreigt binnen het koninkrijksverband. Discriminatie mag nergens in Nederland getolereerd worden. Dat betekent ook dat gelijke rechten voor homo's en lesbo's actief uitgedragen moet worden. Niet alleen door de Nederlandse, maar ook door de Antilliaanse en Arubaanse overheden. En op Nederlands grondgebied, dus ook op de zogenoemde BES-eilanden, zullen huwelijken gewoon worden voltrokken tussen vrouwen- en mannenstellen".

Op de Nederlandse Antillen en Aruba kunnen partners van gelijk geslacht momenteel niet huwen. Sinds 2007 wordt zo'n huwelijk alleen erkénd op Aruba. Dat heeft de Hoge Raad toen besloten, nadat een echtpaar in hoger beroep was gegaan. Het betekent echter niet dat koppels van gelijk geslacht daar ook kunnen trouwen.

De aangenomen motie roept de Nederlandse regering op om zich sterk te maken voor de openstelling van het huwelijk binnen het gehele Koninkrijk. Voor de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba geldt overigens, omdat die die in de nieuwe staatkundige verhoudingen een soort gemeenten worden, dat daar homohuwelijken niet alleen erkend, maar ook voltrokken zullen kunnen worden.