Iraanse groep maant Nederlandse regering: LHBT Iraniërs nog steeds in levensgevraar

Het Nederlands kabinet heeft héél selectief gewinkeld in rapporten van de Iraanse groep 6Rang, en daar in een brief aan de Kamer een conclusie aangehangen dat de risico's voor LHBT's in Iran zijn verminderd.

6Rang is boos en heeft een open brief geschreven aan de Minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid.

De open brief geeft aan dat in tegenstelling tot wat de bewindslieden Blok en Broekers-Knol beweren tegenover de Kamer, de vervolging van LHBT's in Iran niet is verbeterd. Integendeel, zij is nog slechter geworden.

De brief van de bewindslieden gaat uit van het geen nieuws, goed nieuws'' -principe, terwijl het Iran alles aan gelegen is om bij veroordelingen van LHBT's vage omschrijvingen te gebruiken en te voorkomen dat informatie over de processen en veroordelingen uitlekt.

Daar waar de bewindslieden beweren dat LHBT's bij de Iraanse politie aangifte kunnen doen van geweld dat tegen hun is gericht, en hulp krijgen, geeft 6Rang recente voorbeelden van incidenten waarbij de Iraanse politie juist arrestaties verrichtte, en aanwezig was bij het in elkaar rammen van een trans-persoon, maar terzijde stapte, zelfs toen omstanders hulp inriepen om het geweld te stoppen. "Hoezo? Dit is toch een trans!" vond de politie.

Er is dus geen enkele grond om de vluchtverhalen van Iraanse LHBT's kritischer tegen het licht te houden omdat de repressie in Iran verminderd zou zijn. 

Lees de open brief (in het Engels) zelf op de website van 6Rang.