Er bestaat in de Nederlandse samenleving inmiddels iets meer kennis over transgenderisme dan tien jaar geleden, en ook in Nederland worden slachtoiffers van anti-trans-geweld herdacht (zie foto). Maar onder niet-transgenders bestaat nog veel verwarring en onduidelijkheid over wat een transgender is en wat hem, of haar, beweegt om zich te willen uiten en gedragen als behorend tot de andere sekse. Dit gedrag speelt zich vaak in het verborgene af, gaat gepaard met angsten, schuldgevoelens en leidt regelmatig tot serieuze relatieproblemen. Het is nog steeds in hoge mate een taboe, ook al wordt er de laatste jaren wat opener en toleranter mee om gegaan.

Om het in de kinderschoenen verkerende emancipatieproces van transgenders te bevorderen hebben transgendergroepen in Eindhoven (2008), Rotterdam (2010) en Groningen (2011) het initiatief genomen transgenderinformatiedagen te organiseren, in samenwerking met de landelijke Transgendervereniging Nederland. De Transgendergroep in Utrecht heeft voor 2012 dit initiatief voortgezet.

Dit jaar op 19 mei legde T&T Utrecht het accent op de klassieke travestiet, tegenwoordig meestal crossdresser of ‘deeltijdvrouw’ genoemd. Deze groep is binnen de pluriforme en veelzijdige transgendergemeenschap het grootst. Maar het is ook de groep die het meest vast in de kast zit. En het is de groep voor wie, anders dan voor transseksuele mensen, de officiële hulpverlening de minste aandacht heeft.

De dag werd geopend door Tweede-Kamerlid Ronald Plasterk, als minister van OCW (2007 – 2010) tevens coördinerend minister voor het homo- en emancipatiebeleid. Aansluitend interviewde Cees van der Pluijm:

  • Vera Bergkamp, voorzitter van het COC.
  • Tanja van Hengel, genderpsychologe. Zij vroeg met name aandacht voor partners en kinderen van transgenders.
  • Gea Cross, moderedactrice

In de middag gaven een aantal specialistes in hun stands demonstraties hoe crossdressers er zo acceptabel en normaal (‘passabel’) mogelijk uit kunnen zien in de door hen gewenste rol, die van de andere sekse.

  • Mariposa, Amsterdam, pruiken en accessoires
  • Inka Houtzager, visagiste
  • Karin Melissant, visagiste
  • Azerashop, Christel Vogels, sieraden
  • Lilian Enzerink, borstprothesen
  • Delete Waxing, Amsterdam en Utrecht.