In verschillende landen is het verboden om pogingen te doen om via zogeheten conversie-therapieën mensen die zich in seksueel of genderopzicht niet standaard gedragen, tot standaardmensen te maken: hetero en cisgender. Dit soort therapieën is sowieso in medisch/psychiatrische kringen zeer omstreden; ook worden kanttekeningen geplaatst bij de 'successen' die ermee worden geclaimd.
Ook het Verenigd Koninkrijk had het voornemen om conversie-therapie te verbieden. Met steun van de Britse LHBTI-beweging. Maar opeens is dat veranderd.

Te ingewikkeld

Boris Johnson verklaarde dat zijn regering nog steeds trots is op het LHBTI-beleid, en dat die verder ging met de voorbereiding van de wet voor strafbaarstelling van conversie-therapieën, maar dat conversietherapie voor transgenders zo'n ingewikkeld verhaal is, dat ze die apart zouden moeten bekijken. Daarom zou die uit het wetsontwerp worden gehaald; dat gaat nu alleen over 'behandeling' van lesbische, homoseksuele en biseksuele mensen.

Reactie

De Britse LHBTI-beweging is uiteraard furieus, maar ook vanuit het Britse parlement komen protestgeluiden. Of die voldoende zijn voor de regering Johnson om terug te komen op het onzalige idee van beperking van de wet, is de vraag.

Ondertussen

En tja, hoe zit het in Nederland? Er ligt nog steeds geen wet die conversietherapieën verbiedt. Niet voor 'transgenezing', niet voor 'homogenezing'. Ondanks initiatieven vanuit de Kamer.