"Vanuit de Tweede Kamer wil ik de strijd tegen intolerantie verbreden. GroenLinks gaat onder meer campagne voeren met het motto "Poten af van onze homo's. Poten af van onze moslims." Dat moet iets worden waar we allemaal samen voor gaan zorgen: vrouwen, mannen, homo's, heteros, allochtone en autochtone Nederlanders. Niet ieder voor zich, maar een krachtige alliantie tegen intolerantie."

Het GroenLinks programma kiest onomwonden voor het aanpakken van discriminatie, achterstelling en intolerantie tegen homo's, moslims en anderen die "anders" zijn. Het congres nam op voorspraak van Heemelaar een belangrijk strijdpunt op in het verkiezingsprogramma: in artikel 1 van de Grondwet wordt expliciet opgenomen, dat discriminatie op grond van homoseksualiteit, leeftijd en handicap niet geaccepteerd wordt in Nederland.

Mathieu Heemelaar zal op vrijdagmiddag 13 oktober zijn plannen toelichten tijdens de bijeenkomst: "Homofobie? Islamfobie? Intolerantie? GroenLinks gaat de confrontatie aan onder het motto "Blijf met je poten van onze homo's en van onze moslims af".