De demonstratie was het initiatief van het Regenboognetwerk van de Jonge Socialisten; er was ook een grote delegatie vanuit RozeLinks aanwezig, en mensen vanuit Dwars, Pink! (de jongerengroep van de Partij voor de Dieren), de DWH uit Delft en anderen. RozeLinkser Tam Bruggeman sprak de mensen toe.

De stoet trok onder andere langs het partijkantoor van de VVD , de partij die (in de persoon van toenmalig minister Dekker) verantwoordelijk was voor het wetsontwerp, maar die nu lijkt te twijfelen over parlementaire steun. Via de Hofvijver (waar de gemeente Den Haag in verband met Transgenderzichtbaarheidsdag een boel transvlaggen had opgehangen) trok de demo naar het tijdelijke Kamergebouw.

Zonder medische beoordeling

Het wetsontwerp is een simpele regeling dat volwassen mensen bij de basisadministratie hun geslacht kunnen laten aanpassen als zij dat willen, zónder dat daar een medische beoordeling voor nodig is. Erkenning van de gevoelens van transgenders, ontlasting van de medische beroepsgroep, minder administratieve rompslomp. Iedereen blij, zou je zeggen.

Uitstel

Het wetsontwerp werd in september vorig jaar voor het laatst is besproken in de Tweede Kamer. Jammer genoeg bleek dat allerlei spookbeelden over trans mensen leefden. De door transfobe organisaties georkestreerde mediacampagne droeg bovendien niet bij aan begrip wat het wetsontwerp inhield. Minister Weerwind heeft de Kamervragen die toen zijn gesteld,  nog steeds niet beantwoord en de eindstemming verschuift ook steeds verder. De laatste planning was 17 april, maar op 1 april werd bekend dat het 5 juni zou worden.

Buitenland

De vraag is of het uitstel positief of negatief uitwerkt. In Spanje en Finland is soortgelijke wetgeving onlangs aangenomen; in het Verenigd Koninkrijk blokkeert de regering in Londen echter een Schotse versie van de registratievergemakkelijking. Rechts-christelijke en populistische organisaties roeren zich in veel landen tegen bijna élke regeling ten behoeve van trans mensen, en dus ook in dit geval. Leidt uitstel tot realisme en aannemen van de vergemakkelijking, of tot toegeven aan de rechts-transfobe lobby? In elk geval leidt het bij trans personen tot onzekerheid en twijfel of de overheid nou steunt of niet.