Laevens vertelde in een interview met SportNU.be dat hij twee jaar lang had nagedacht over het publiek maken van zijn homoseksualiteit. Uiteindelijk had hij beslist dat het belangrijk was voor andere mensen om te zien dat de wielersport niet louter uit hetero's bestond.

In de VS

In april 2020 maakte de Amerikaanse roadracer Paul Hartner bekend dat hij queer was. Ook hij had lang geaarzeld om dit bekend te maken, zoals hij aangaf vanwege de 'angst voor het onbekende'. Als iedereen die het betreft, zwijgt over zijn seksualiteit, dan zal daar wel een heel goeie reden voor zijn, zo redeneerde hij lang.

Vliegende Schot

Voor zover na te gaan was de allereerste wielrenner die openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkwam, de Brits-Schotse Graeme Obree (geboren 1965), die als 'Flying Scotsman' bekend staat. Hij leidde lange tijd een heteroseksueel leven met vrouw en kinderen, maar maakte perioden van diepe depressies door waarin hij ook suïcidaal was. Pas op 46-jarige leeftijd, na de scheiding van zijn vrouw, liet hij weten dat hij homoseksueel was, en dat de strafbaarstelling (in Schotland tot 1981) en het taboe daarop een belangrijke rol hadden gespeeld bij zijn depressies.