Op 3 april sprak de Tweede Kamer over een wetsontwerp dat vooral belangrijk is voor transgender mensen. Die willen vaak dat hun geslacht, zoals dat vermeld staat in de Basisregistratie Personen, overeenkomt met zoals ze zichzelf definiëren. Op dit moment is de procedure daarvoor omslachtig en duur. Het wetsontwerp – product van het kabinet Rutte-4 – wil die procedure versimpelen. Geen gedoe meer een medisch-psychiatrisch onderzoek. En waarom zou dat ook nodig zijn voorafgaand aan een administratieve handeling?
Maar vanaf vorig jaar begon uiterst-rechtse campagne allerlei verhalen te verspreiden om het wetsontwerp onderuit te halen. Kwaadwillende mannen zouden met deze wet zich als vrouw laten registreren en zich dan in damestoiletten aan (andere) vrouwen vergrijpen. Opeens brokkelde de brede steun voor het wetsontwerp af: met name de VVD twijfelde. Terwijl het een kulverhaal is: niemand controleert paspoorten bij de ingang van damestoiletten, dus kwaadwillende mannen kunnen sowieso binnendringen.
Nieuwe ‘argumenten’
Na de val van Rutte-4 was het even stil, maar in de nieuwe politieke verhoudingen brengt dezelfde lobby een nieuw verhaal in: verkrachtingen in vrouwengevangenissen door mensen die juridisch weliswaar vrouw waren, maar hun mannelijke en heteroseksuele lusten kennelijk niet konden beteugelen. Dit keer trof het verhaal vooral doel bij de NSC-fractie, die verklaarde tegen het wetsontwerp te stemmen.
Of deze afgrijselijke gevangenisincidenten plaatsvonden in landen waar wel of geen simpele procedure voor geslachtsregistratiewijziging bestaat, was kennelijk niet relevant voor de politici. Jammer dat NSC-er Femke Zeedijk, aanvankelijk voorstander van het wetsontwerp (en van het hele Regenboogstembusakkoord) zich heeft laten terugfluiten.
Als RozeLinks keken we met verbijstering naar deze parlementaire bespreking. Paternalisme en een vals idee over hoe je veiligheid moet bieden zijn blijkbaar belangrijker dan feiten en principes van zelfbeschikking. Veiligheid tegen seksuele vergrijpen en ander ongewenst gedrag is belangrijk, ook voor gevangenen (m/v/x), maar hebben o.i. niets met dit wetsontwerp te maken.