Niet alle EU-lidstaten erkennen het huwelijk of geregistreerd partnerschap van mensen met een gelijk geslacht. Dat leidt tot problemen bij bijvoorbeeld huisvesting en pensioenen. In het debat gaf eurocommissaris Viviane Reding (gelijke rechten) aan een onderzoek in te stellen.

Cornelissen: "Het huwelijk van een lesbisch echtpaar dat zich in Italië vestigt, wordt door Italië niet erkend. Wanneer een van de partners bijvoorbeeld een ernstig auto-ongeluk krijgt en zwaar gewond raakt, heeft de levenspartner geen enkele zeggenschap. Die bestaat dan simpelweg niet voor de wet. Het kan zelfs gebeuren dat je niet eens wordt toegelaten tot de intensive care om je partner te bezoeken."

Wederzijdse erkenning

Wederzijdse erkenning van relatievormen door de EU-lidstaten wil niet zeggen dat landen verplicht worden om zelf het homohuwelijk of een geregistreerd partnerschap in te voeren. Maar een land als Italië dient wel verblijfsrecht te geven aan de geregistreerd partner van een Nederlander die in dat land komt werken.

Op aandringen van het Europees Parlement heeft eurocommissaris Reding dinsdagavond toegezegd dat er een onderzoek komt naar de erkenning van het huwelijk en geregistreerd partnerschap van paren van hetzelfde geslacht in Europa. Als in november de resultaten binnen zijn, zal Reding landen die zich niet aan de Europese regels houden, tot de orde roepen. Volgens de Eurocommissaris zijn de huidige Europese regels daarvoor voldoende. Cornelissen is tevreden met de toezeggingen van Reding, maar blijft controleren of de eurocommissaris haar belofte houdt.