Het incident waarover het Hof zich uitsprak, speelde zich af in 2013. Tijdens de LGBTI-geschiedenismaand, op 20 februari, organiseerde ACCEPT een voorstelling van een film waarin een gezin met gelijkgeslachtelijke ouders voorkwam.  Met een discussie achteraf. Daarvoor was een zaal georganiseerd in het Nationaal Museum van de Roemeense Boer.

Haatcampagne

Maar op de vooravond van de voorstelling werd duidelijk dat er online een protest- en haatcampagne tegen de vertoning van de film gaande was. ACCEPT waarschuwde de politie en vroeg bescherming. Maar hoewel er wel politie en gendarmes op die avond verschenen, bleek die de extreem-rechtse betogers gewoon toe te laten tot de filmzaal. Kort nadat de film was de film was gestart, verstoorden een stuk of vijftig betogers de voorstelling met vaandels en gezang, en scholden, intimideerden en dreigden met kreten als "homo's dood!". Ook maakten de betogers op intimiderende manier foto's en video's van de filmgangers. Die vroegen de politie om voor hun bescherming in de zaal te blijven. Maar de agenten checkten bij de deur een aantal identiteitspapieren en waren al snel weg.

Uitspraak van het Hof

Het Hof oordeelde dat de autoriteiten tekortgeschoten waren in de bescherming van de waardigheid en het persoonlijk leven van de individuele aanklagers, en in daadwerkelijk onderzoek naar de homofobe aanval op hen. Het Hof wees erop dat op die manier de autoriteiten 'hun eigen vooroordelen jegens leden van de LHBT gemeenschap toonden'.

Op grond van de artikelen 3, 8, 11, 13 en 14 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens en op artikel 1 van Protocol 12 bij het Verdrag zijn de Roemeense autoriteiten veroordeeld tot schadevergoeding aan zowel ACCEPT als vereniging als aan de afzonderlijke bezoekers van de film.

Lees het oordeel van het Hof (in het Engels) hier.