Daarmee zou Polen vreemd genoeg aartsvijand Rusland volgen - terwijl het al het minst LHBTQI-tolerante land binnen de EU is.

Presentatie

Een van de initiatiefnemers voor het volksinitiatief, Krzystof Kasprzak, vergeleek bij zijn presentatie in het Poolse parlement, LHBT mensen met nazi's en stelde dat Hitler zich immers voortdurend had laten bijstaan door homo-activisten. Daarbij haakte hij in op een korte periode waarin openlijke homoseksualiteit geen probleem was voor de nazi's - de periode tot aan de Nacht der Lange Messen in 1934. Een periode die echter gevolgd werd door systematische onderdrukking en zelfs een poging tot uitroeiing van ; seksueel afwijkenden'. Maar de Poolse haatzaaiers maken vaker gebruik van halve waarheden.

Reactie

De speech van Kasprzak werd door sommigen van de regeringspartij PiS welwillend aangehoord maar door oppositiepartijen ten scherpste veroordeeld. De afgevaardigden van het Burgerplatform keerden hun rug naar het spreekgestoelte. Włodzimierz Czarzasty van de partij Nieuw Links (Nowa Lewica) rolde na de speech een regenboogvlag uit.

Protest

Volgens een woordvoerder van de PiS is het het partijbeleid om zulke volksinitiatieven altijd serieus te nemen en in eerste lezing te behandelen. Ook vanuit de PiS is er echter twijfel of dit een uitvoerbare wet zal opleveren. Vanuit de oppositie is het meeste verzet te verwachten, maar die is niet heel krachtig. AllOut organiseert een handtekeningenactie om het protest tegen het initiatief te ondersteunen: zie hiervoor deze link