Auteur: Helga Salemon

Door op een slimme manier de politie en tegenstanders te misleiden, slaagden de homoactivisten er in om een korte actie te houden, die veel weg had van een flashmob.  Rond het middaguur ontvouwde een groepje van rond de 25 homoactivisten een enorme regenboogvlag op een bekende boulevard in Moskou. Ze liepen met de vlag de boulevard over, terwijl ze kreten riepen als "Gelijke rechten voor homoseksuelen, zonder  compromissen," en "Homofobie weg uit Rusland!" Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Moskouse Pride dat de homoactivisten niet reeds van tevoren werden opgepakt door de politie of onder vuur genomen door politici, geestelijken of skinheads. Wel arriveerde na tien minuten de politie die een einde maakte aan de actie.

Hoewel er van een Gay Pride in Westerse zin nog lang geen sprake is, was organisator Alekseev erg tevreden. "De vijfde Gay Pride heeft plaatsgevоnden!,"  zei hij na afloop. "Vandaag hebben we aangetoond dat het, ondanks de woorden van de Moskouse burgemeester en ondanks het verbod van de rechtbank, mógelijk is een actie te houden voor de bescherming van de rechten van Moskouse homoseksuelen." Tevens zei Alekseev dat de Moskouse Gay Pride vanaf volgend jaar legaal kan plaatsvinden in Moskou. De homoactivisten hebben namelijk het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gevraagd uitspraak te doen over het verbod, en Alekseev vertrouwt erop dat er nog dit jaar een gunstige uitspraak volgt.

Nog verrassender was dat er ook een tweede geslaagde actie was in hartje Moskou, georganiseerd door de linkse activist Igor Yashin. Ook daar liep een groep met spandoeken en borden enige tijd ongehinderd door de straat, waarna ze met zijn allen wegrenden een zijstraat in.

Door de misleidende aankondiging van de organisatoren dat de demonstratie zou plaatsvinden bij het gebouw van de Europese Commissie, stonden de cordons van de oproerpolitie met hun arrestantenbusjes vooral daar.

Bij de actie met de regenboogvlag waren ook de Britse activist Peter Tatchell en de Duitse parlementariër Volker Beck weer aanwezig, ondanks dat beide in 2007 klappen hadden gekregen van homohaters.

Ook Tatchell was positief: "We zijn erin geslaagd de politie te slim af te zijn en het verbod van de Moskouse burgemeester Loezjkov te negeren. Loezjkov beweerde dat deze demonstratie nooit zou plaatsvinden maar dat is wel gebeurt."