GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen had de organisatoren van de ‘verboden Gay Prides’ uit deze landen uitgenodigd om met haar mee te varen op de GroenLinks/RozeLinks-boot. Op die manier wilde ze in Amsterdam duidelijk maken dat het openlijk uitkomen voor je seksuele oriëntatie nog geen vanzelfsprekendheid is in andere delen van Europa.
Marije Cornelissen verklaarde vooraf: "Ik was dit jaar in Moldavië bij het gay festival waarbij het belangrijkste onderdeel, de Gay Pride, werd verboden. In Amsterdam krijgen de activisten nu alsnog het feest dat ze verdienen. Maar vooral wil ik met de ‘verboden Gay-Pride-boot’ de organisatoren ondersteunen om volgend jaar wél toestemming te krijgen voor de Gay Prides."
De Midden-Europese gasten brachten op de dag voor de Canal Parade onder meer een bezoek brengen aan het homomonument in Amsterdam om aandacht te vragen voor de Europese slachtoffers van homofobie.
In delen van Oost-Europa en op de Balkan hebben homo’s, lesbiennes en biseksuelen dagelijks te maken met discriminatie en homofobie. In sommige landen worden zij door de autoriteiten actief weerhouden van het organiseren van een Gay Pride, door een vergunning te weigeren of zelfs met geweld. In andere landen laat de overheid na om bescherming te bieden.
"Het is een schande dat de autoriteiten de homoactivisten die een vreedzame manifestatie willen organiseren weigeren de bescherming te geven waar ze recht op hebben. Zonder bescherming tegen geweld van conservatieve, religieuze en extreemrechtse betogers is het helaas al te vaak gebleken dat de organisatie van een Gay Pride niet mogelijk is," aldus Cornelissen.
Tijdens de botenparade was er uitgebreid aandacht voor de 'Verboden Boot'. EenVandaag maakte er een reportage over en interviewde enkele deelnemende gasten. Daarmee werd het verschil tussen Nederland en deze landen schokkend duidelijk gemaakt.