Een bakker die weigert om een taart te leveren met daarop de tekst "Support Gay Marriage" (Steun het homohuwelijk): is dat nou discriminatie of niet? Die vraag hield een aantal gerechtshoven in het Verenigd Koninkrijk bezig. Nu ligt er een uitspraak van het Hooggerechtshof. Geen discriminatie.

Noord-Ierland is het enige deel van het Verenigd Koninikrijk waarin het huwelijk niet is opengesteld voor gelijkgeslachtelijke paren. Gareth Lee was het daar niet mee eens. In 2014 besteld hij daarom in de aanloop naar IDAHOT (de internationale DAg tegen HOmo- en Transfobie), een taart bij Ashers Baking Company. De taart zou niet alleen de tekst ter ondersteuning van het "homohuwelijk" moeten krijgen, maar ook afbeeldingen van Bert en Ernie, een het logo van Queerspace. Maar de bakkerij weigerde, en beriep zich op haar christelijke principes.

Lee stapte naar de Noord-Ierse Equaliity Commission, die het de tot het oordeel kwam dat de vrijheid van godsdienst hier niet boven het discriminatieverbod ging. Dat gaf weer aanleiding tot grote politieke onrust, want de Noord-Ierse partij DUP was zwaar verontwaardigd en stelde onmiddellijk voor een wetswijziging in te voeren waarbij gewetensvrijheid al allerhoogste waarde zou worden verheven. Maar voordat het zo ver kwam de zaak voor de rechter. Daar vertelde de bakkerij dat ze helemaal niet wisten dat Lee homo was, en dat dat ook niet uitmaakte: ze wilden geen taart met deze tekst maken, en dat deden ze op grond van hun geloof en geweten. De rechter oordeelde in maart 2015 echter dat de bakkerij producten leverde en geen religieuze instelling was, en dat ze niet boven de wet stonden. De rechter achtte de bakkerij schuldig aan discriminatie op grond van seksuele gerichtheid én politieke overtuiging.

De bakkerij ging in hoger beroep en in 2018 oordeelde het Hooggerechtshof anders: volgens het hof had de weigering niet te maken met het feit dat de klant homoseksueel was of zou kunnen zijn, maar louter gebaseerd op de tekst op de taart. Volgens het hof had de bakkerij ook geweigerd als de klant heteroseksueel zou zijn. Wat betreft discriminatie op grond van godsdienst of politieke overtuiging oordeelde het hof dat discriminatie niet kan worden gebaseerd op de godsdienst of politieke overtuiging van de bakkerij.