Donald Trump mag dan wel per decreet hebben bepaald dat er alleen mannen en vrouwen bestaan - natuurlijk moeten bij hem de mannen voorop staan - maar in Europa kijken we wel degelijk naar de werkelijkheid en naar hoe mensen zich voelen als ze worden gedwongen om zichzelf te beschrijven als iets wat ze niet zijn.

Op 9 januari 2025 oordeelde het Europees Hof van Justitie dat het onrechtmatig is om een klant te vragen naar diens gender, omdat het irrelevant is bij de verkoop van een treinkaartje, en het een risico in zich draagt van discriminatie. Het argument van de SNCF dat het geslacht noodzakelijke informatie was om persoonlijk met klanten te kunnen communiceren, werd verworpen.

Consequenties

Aangezien dit oordeel is gebaseerd op de Algemene verordening gegevensbescherming en het non-discriminatiebeginsel van de Europese Unie, heeft de uitspraak consequenties voor álle publieke en commerciële organisaties met klantcontact:  ga na of je alleen een binaire keuze voorschotelt aan je klanten, en check goed of je de geslachtsgegevens écht wel nodig hebt.

Lees het oordeel van het Europees Hof van Justitie hier.