Ghana had, als erfenis in de wetgeving uit de Britse koloniale tijd, een wet die gelijkgeslachtelijk verkeer strafbaar stelt. Maar voor sommige parlementariërs gaat dat niet ver genoeg. Een oproep tot tolerantie riep juist grote agressie op.

Tolerantie

Terwijl vier parlementariërs hebben aangekondigd de straffen op gelijkgeslachtelijke seks te willen verzwaren en om organisaties die opkomen voor LHBTQI*-rechten ook strafbaar te stellen, was vorig jaar al een LHBTQI*-organisatie gedwongen om te sluiten - op welke gronden is niet helemaal duidelijk. Wel was duidelijk, dat er ook vanuit de Europese Unie steun aan de organisatie was verleend - maar daar hadden de Ghanezen geen boodschap aan.

Dit jaar hadden Ghanese LHBTQI*-activisten vanwege de Pride-week besloten om op enkele punten, o.a. in de hoofdstad Accra grote billboards te maken met de tekst 'Liefde, tolerantie en acceptatie'. Dat viel niet in de smaak van een van de parlementariërs, een oppositielid, dat ervan uitging dat de borden speciaal waren bedoeld om moslims te kwetsen. Samen met aan groep aanhangers haalde hij het billboard in Accra neer. Een van de andere parlementariërs had al zware druk op de politie gezet om de billboards te verwijderen. Inmiddels zijn ze allemaal verdwenen.

Eigen verhalen

Ondertussen probeert de internationale organisatie AllOut met een handtekeningencampagne duidelijk te maken dat de wetswijzigingen een slecht idee zijn. Ook heeft AllOut samen met Ghanese activisten een paar korte podcasts gemaakt waarin de Ghanezen hun eigen verhalen vertellen. Interessant om te beluisteren. Teken tegen de wetsverscherping en luister naar de verhalen hier.