Mathieu, je vervangt Naima Azough tijdens haar zwangerschapsverlof en neemt dus haar dossiers over, met als extraatje homo-emanicipatie.

“Ik ben door RozeLinks als homokandidaat gelanceerd. Nu mag ik dat gaan waar maken.”

Helpt je RozeLinks verleden hierbij?

“Dankzij RozeLinks ben ik goed op de hoogte. Ik weet ook waar de gevoeligheden liggen en ik kan me zelfs verplaatsen in voor GroenLinks of RozeLinks vreemde standpunten.”

Bijvoorbeeld?

“Hele discussies zijn gevoerd over de weigerambtenaren. Ik heb er zin in om deze discussie nu ook met de SGP te voeren.”

Verschillen

Je noemde al de standpunten van GroenLinks en RozeLinks. Zit daar veel licht tussen?

“Nou, eigenlijk niet. Het grootste verschil is dat ik nu standpunten die GroenLinks en RozeLinks delen, om moet zetten in concrete politieke resultaten. En het vak van Kamerlid is behoorlijk ingewikkeld: procedurevergaderingen, spoeddebatten, algemene overleggen. Van buiten had ik daar geen idee van.”

Concrete politieke resultaten?

“Onze Tweede-Kamerfractie weet waar de mogelijkheden liggen en roept niet zomaar wat. Dat besprak ik ook al als contactpersoon van RozeLinks met de fractie. De mogelijkheden wil ik benutten, maar tussen 3 maart en 16 juni zal ik heus niet de gehele wereld veranderd hebben.”

“Wel zijn de eerste succesjes binnen. Zo heeft justitieminister Hirsch Ballin toegezegd dat hij ervoor gaat zorgen dat de politie, getuigen en slachtoffers van antihomogeweld op de hoogte zijn van de mogelijkheid om anoniem aangifte te doen. Dat dit kan, is nauwelijks bekend. Daardoor doen te veel mensen géén aangifte, terwijl dat juist zo belangrijk is.”