Het was destijds in Boston helemaal niet de bedoeling van de intersekse-activisten om een demonstratie te houden. Ze wilden graag spreken op het jaarlijks congres van de Amerikaanse Akademie voor Pediatrie (= kindergeneeskunde). Want ze hadden hun ervaringen met 'geslachtscorrecties' tijdens hun prille jeugd graag willen delen met de kinderartsen. Maar toen ze het congrescentrum betraden, werden ze er door bewakers onmiddellijk uitgezet. En dat incident was de aanleiding om vóór het congrescentrum een demonstratie te organiseren. Want de intersekse-mensen wilden dat de kinderartsen zich bewust waren van de consequenties van die 'geslachtscorrigerende' operaties bij kleine kinderen.

Anno 2020

Intersekse-bewustwordingsdag 24 jaar later in Nederland valt er nog veel te verbeteren. Hoe vaak moet je nog bij een online bestelling invullen dat je ofwel "dhr." ofwel "mw." bent, bijvoorbeeld? En ook in Nederland komen nog 'geslachtscorrigerende' operaties op jonge baby's voor.
Gelukkig is nu wel duidelijk dat intersekse-mensen onder het anti-discriminatie-beginsel vallen. Op 1 november vorig jaar trad de wet in werking waarmee hun rechtspositie werd verduidelijkt. Voor dat wetsvoorstel was GroenLinks, in samenwerking met de PvdA en D66 verantwoordelijk.

Wil je meer lezen over intersekse? Kijk dan op de website van de OII (Engels), op die van de NNID (Nederlands) of op meisjesjongensmix (Nederlands). AllOut heeft een (Engelse) lijst gemaakt met tips en trucs voor inclusie van intersekse-mensen op het werk.