Volgens de Japanse Grondwet moet een huwelijk gebaseerd zijn op "wederzijds instemming van beide geslachten" en moet het "worden onderhouden in onderlinge samenwerking, met gelijke rechten voor man en vrouw als grondslag". Eerder stelde de Japanse regering dat dat betekende dat man en vrouw dus de basis van het huwelijk waren. De dertien lesbische en homokoppels dachten er anders over. Zij begonnen een juridische procedure.

Motieven

In Japan is het weliswaar mogelijk een soort geregistreerd partnerschap aan te gaan, maar dat omvat zeker niet alle rechten die het huwelijk biedt. Tot dusverre hebben gelijkgeslachtelijke paren geen mogelijkheden voor gezamenlijk ouderschap, en worden zij ook in het erfrecht niet als partners erkend. In feite vormen deze gebreken de belangrijke redenen voor de 26 om de procedure aan te spannen. Zij eisten ook een schadevergoeding van de staat, maar die werd niet toegekend.

Wetswijziging?

De uitspraak van het kantonaal hof van Saporro betekent niet dat morgen de eerste homokoppels of lesbische stellen mogen huwen. De regering is nu aan zet, om te bezien wat er met de uitspraak van dit hof moet gebeuren. Mocht het huwelijk inderdaad worden opengesteld, dan zou Japan het tweede land in Oost-Azië zijn waar gelijkgeslachtelijke paren kunnen trouwen. Taiwan ging voor.