Wanneer we bij haar thuis op de bank zitten, blijkt al snel dat we met een zeer energieke politica te maken hebben die ook nog eens veel afweet van ons roze medemensch. Ondanks weinig slaap na de zogeheten Nacht van Europa vist Judith acrobatisch een vaas van de bovenste plank van haar stellingkast om onze roze tulpen in te zetten. Ondertussen vertelt ze over de Groene LHBT-speerpunten voor de komende EP-verkiezingen.

Rechten verdwenen na passeren van de grens

Hoewel LGBT’s in Nederland een goede rechtspositie genieten vindt Judith het kwalijk dat, eenmaal buiten de landsgrenzen,  je als L, H, B of T een hoop rechten inlevert. Ook al is de EU niet op elk terrein bevoegd om zich te mengen in nationaal beleid, Judith wil hier verandering in brengen. Als voorbeeld noemt ze het wederzijds erkennen van paren van gelijk geslacht door de EU-lidstaten. Maar ook bescherming tegen discriminatie op andere gebieden zoals het aangaan van een hypotheek, huisvesting, onderwijs of een verzekering. Judith vindt het een schande dat bijvoorbeeld samenwonende lesbiënnes hun huurhuis uitgezet mogen worden in Italië of dat een Poolse tandarts een homoseksuele patiënt kan weigeren.

Dat is ook de reden waarom Judith graag het stokje van Kathalijne Buitenweg wil overnemen als de nieuwe rapporteur voor de anti-discriminatierichtlijn. Geen eenvoudig stokje dunkt ons want Kathalijne heeft veel roze goeds voor elkaar gekregen in het EP. Op Kathalijne’s initiatief is een (beoogde) homofobe Eurocommissaris geweerd. Ook heeft zij na een maandenlange lobby homodiscriminatie onder het voorstel voor de nieuwe anti-discriminatierichtlijn gekregen.

Prides

Ze wil verder kijken dan het adagium van ‘eigen homo eerst’ wat sommige andere politieke partijen prediken. Zo wil zij deelnemen aan gayprides in (aspirant-) EU-landen waar homoseksualiteit en transseksualiteit nog een groot taboe is. Op deze manier wil zij LGBT’s aldaar een hart onder de riem steken. Ook roze veiligheid vindt ze belangrijk. Het is goed dat het EP het initiatief neemt om discriminatie in alle EU-lidstaten te laten onderzoeken en zichtbaar te maken. Het verzamelen van data vindt zij een eerste stap in het bestrijden van hate crimes en hate speeches in de EU.

Al met al was onze kennismaking een prettige roze aanvulling op het beeld wat uit internet naar voren kwam van Judith Sargentini. Overigens verbaasde dit ons niet want wat blijkt de eerste hit te zijn bij het googlen van ‘Europees Parlement’ en ‘homo’? Juist: GroenLinks!