Onder andere Argentinië, Ierland, België, Malta, Denemarken en Noorwegen zijn Nederland voorgegaan in een versimpeling van de wijziging van geslachtsregistratie. Uit de ervaringen elders blijkt dat het niet leidt tot problemen. Daarom wil demissionair minister Dekker het nu ook in Nederland mogelijk maken. 

Twee keer

Het wetsvoorstel vervangt de procedure met de deskundigenverklaring door een melding bij een ambtenaar van de burgerlijke stand. Of eigenlijk: twee meldingen. Want degene die een wijziging van diens geslacht in de burgerlijke stand wil, moet na vier tot twaalf weken diens verzoek bevestigen. Op die manier wordt voorkomen dat het ál te zeer op 'opwellingen' wordt gebaseerd.
Bovendien hoeven mensen een wijziging van het geboortegeslacht niet meer per se in hun geboorteplaats aan te vragen. Dat kan, aldus het wetsontwerp, ook in de gemeente waar ze wonen. Het is in tijden van corona waarin steeds meer zónder fysieke aanwezigheid wordt geregeld, ook wel heel raar om te eisen dat iemand naar diens geboorteplaats reist voor zo'n procedure.

Grens van 16 jaar

Bovendien wil het wetsontwerp het ook voor kinderen onder de 16 mogelijk maken om hun geslacht te wijzigen waaronder zij in de burgerlijke stand staan. Tot nu toe is dat helemaal niet mogelijk. Wel vindt de regering dat dit niet al te makkelijk moet gebeuren, omdat de geslachtservaring van jongeren nog fluïde kan zijn. Daarom wordt in dit geval toetsing door de kinderrechter voorgesteld. 

Meer weten?

Download het wetsvoorstel, de Memorie van Toelichting en de adviezen erover hier.