Het wetsontwerp van Mitsotakis (van de centrum-rechtse partij Nieuwe Democratie) omvatte tot voor kort ook een mogelijkheid dat bijvoorbeeld een mannenstel de wettelijke ouders worden van een kind dat via een vriendin wordt verwekt. Maar zoiets gaat voorlopig niet door. Gelijkgeslachtelijke paren die uit eerdere verbintenissen kinderen hebben verliezen gelukkig niet hun ouderschap volgens het nieuwe wetsontwerp.

 

Nog in de steigers

Het huidige wetsontwerp is wel gepresenteerd, maar nog niet behandeld in het kabinet, laat staan dat het parlement erover heeft gestemd. Mitsotakis verklaarde dat hij graag meer draagvlak wilde krijgen onder de bevolking, maar ook dat de behandeling binnenkort zal starten. Hoe hij gaat werken aan dat draagvlak is niet duidelijk; parlementsleden van zijn eigen partij zal in ieder geval geen partijdiscripline worden opgelegd. Politiek analisten verwachten dat hij de parlementaire behandeling vóór de Europese verkiezingen (juni 2024) wil.

Weerstand

Grote tegenstander van het 'homohuwelijk' is de Griek-orthodoxe kerk, waar de meerderheid van de Griekse bevolking zich toe rekent. Volgens sommige enquêtes zou op dit moment slechts 35 % van de Grieken vóór de openstelling van het huwelijk zijn. En ook binnen de fractie van Nieuwe Democratie is er geen overtuigend enthousiasme voor het wetsontwerp. Het feit dat de linkse oppositie er wél onverdeeld achter lijkt te willen gaan staan, maakt het toch tot een kansrijk wetontwerp. Maar nog altijd geldt dat je de huid niet moet verkopen voordat de beer geschoten is....