Een duidelijk museumbeleid om de (kunst-)geschiedenis met LHBTQI-objecten te verrijken, zoiets ontbreekt in Nederland. Het British Museum heeft wel zo'n beleid en voegt deze maand (juni 2020) vijf nieuwe objecten toe aan haar permanente collectie, waaronder een munt met afbeelding van Sappho.

Natuurlijk hebben we in Nederland wel het IHLIA, het voormalige Internationale Homo- en Lesbisch Informatiecentrum en Archief. Tegenwoordig heet het IHLIA LGBT Heritage en is het onderdeel van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Maar 'algemene musea' hebben geen duidelijk beleid om seksuele en genderdiversiteit zichtbaar te maken.

Dat ligt anders in het Verenigd Koninkrijk, waar meer aandacht lijkt te bestaan voor geschiedenis en kunst als het gaat om inclusie en diversiteit. Zo is daar niet alleen een Black History maand ingevoerd, maar ook een LGBT History maand - zoals trouwens ook in een aantal andere landen.

In deze maand waarin traditioneel veel Pride Marches zouden plaatsvinden - covid-19 verhindert dat - maakt het beroemde Brits Museum bekend dat het vijf nieuwe topstukken toevoegt aan de permanente tentoonstellingen. De objecten gaan later ook 'on tour'. Helaas is het museum zelf nog in lockdown.

Een van de vijf objecten is een Griekse munt met een afbeelding van Sappho, de Griekse dichteres uit Lesbos (ca. 630 - ca. 570 v. Chr.) die de vrouw-vrouwelijke liefde bezong waarmee het woord 'lesbisch' gelijk kwam te staan aan vrouwelijke gelijkgeslachtelijke passie.