Vader Doyin Okupe heeft een uitgebreide carrière achter de rug, eerst als arts, later als politicus. Daarbij heeft hij het niet altijd makkelijk gehad. Tijdens de Nigeriaanse juntaperiode heeft hij enige tijd gevangen gezeten. Daarna vervulde hij een aantal adviseursrollen, o.a. voor de regeringen van Olusegun Obasanjo en  van Goodluck Jonathan.

Strafbaar

Nigeria is, ook zonder militaire dictatuur, geen prettig land voor mensen die de gelijkgeslachtelijke liefde toegedaan zijn. In het noorden, dat zwaar islamitisch is, heerst de sharia en staat op homoseksualiteit de doodstraf door steniging. In het zuiden wordt een katholieke leer vermengd met een grote mate van homohaat en staat een gevangenisstraf tot 14 jaar op homoseksualiteit. De overgrote meerderheid van de Nigerianen vindt homoseksualiteit vreselijk en goddeloos.

Zoon

Zoon Bolu Okupe woont en werkt al enige tijd in Parijs, waar hij naar verluidt als 'personal trainer' kan worden ingehuurd. Afgelopen januari maakte hij via Instagram voor de hele wereld duidelijk dat hij homo is en de strijd voor LHBTI-rechten steunt.

Vader

Doyin Okupe heeft het vanuit Nigeria er erg moeilijk mee. Hij verklaart het ook vanuit de wankelmoedige geest van zijn zoon, die kennelijk tot de vreemdste denkbeelden zou zijn over te halen. En natuurlijk ligt de schuld bij het verdorven Frankrijk en Europa, waar dit soort goddeloze praktijken zomaar worden getolereerd, en zelfs aangemoedigd. Of: de schuld ligt bij zijn moeder, die hem al vroeg in contact bracht met de Europese cultuur door hem naar een gymnasium in Groot-Brittannië te sturen. 

Ondertussen

Vader Doyin Okupe heeft het niet alleen moeilijk vanwege zijn zoon. Voor hem bidt hij elke keer tot God.
Doyin Okupe werd ook een slachtoffer van de covid-19-pandemie. Waarvan hij met moeite herstelde. Naar zijn zeggen heeft God hem een nieuw geschonken.
Maar daarnaast staat hij ook nog eens terecht voor het Federaal Hooggerechtshof op beschuldiging van witwassen van een bedrag van 702 naira. Dat is om en nabij de anderhalf miljoen euro. Na een aantal eerdere verdagingen besloot het Hof begin maart 2021 om de rechtszaak opnieuw te verdagen, ditmaal tot 26 / 27 april 2021. Wacht eens even: witwassen? Staat niet in de bijbel dat iemand niet tegelijkertijd God en de Mammon kan dienen?