Deze zomer nog verklaarde de Noord-Ierse minister van Volksgezondheid Robin Swann dat hij vanwege de topprioriteit voor de bestrijding van de coronacrisis zich even niet met andere zaken kon bezighouden. Maar gisteren had hij een meeting van de minister van Justitie Naomi Long en de minister van Gemeenschappen Carál Ni Chuilin. Na afloop verklaarde Chuilin te gaan werken aan het verbod.

Of dat er daadwerkelijk komt hangt natuurlijk ook af van de steun in het Noord-Ierse parlement. Daarin speelt de Democratic Unionist Party (DUP) een belangrijke rol. Want in de bijzondere politieke constellatie van Noord-Ierland is een parlementaire meerderheid geen garantie voor resultaat. De DUP heeft jarenlang de openstelling van het huwelijk voor gelijkgeslachtelijke paren weten te blokkeren – en dat is pas onlangs mogelijk geworden in Noord-Ierland.

Omdat het resultaat van Chuilins wetsvoorstel nog onzeker is, heeft de organisatie van Noord-Ierse Humanisten ook de Dienst Gezondheid en Maatschappelijke Zorg opgeroepen om geen enkele medewerking meer te verlenen aan conversietherapieën en openlijk afstand te nemen van dit soort praktijken.