Het onderzoek over het jaar 2020 werd uitgevoerd door de Universiteit van Bergen, de Nordlandsforskning (Noords onderzoekinstituut) en het KUN Centrum voor Gelijkberechtiging en Diversiteit. Het is een vervolg op een onderzoek over 2013, maar het is de eerste keer dat in het onderzoek transgenders worden meegenomen in de vergelijkingen.

Situatie 2020

De onderzoekers verbinden vatten de situatie van 2020 samen in drie punten:

  1. Trans personen gaven aan uitdagingen te ervaren in hun leefomstandigheden en vertelden over verschillende vormen van discriminatie. Tegelijkertijd rapporteerden ze ook over trots en steun, en deelname aan het organisatieleven, queer-organisaties en vriendschapsnetwerken.
  2. Lesbische vrouwen en homomannen blijken ongeveer dezelfde leefomstandigheden te ondervinden als heteroseksuele vrouwen en mannen, maar zijn iets meer blootgesteld aan geestelijke gezondheidsproblemen. De analyses laten enkele geringe verschillen zien tussen heteroseksuele en lesbische vrouwen. De verschillen tussen heteroseksuele en homoseksuele mannen zijn ook relatief klein, maar op verschillende punten waren er significant meer homoseksuele mannen dan heteroseksuele mannen die problemen met hun levensomstandigheden rapporteerden.
  3. Problemen met leefomstandigheden komen bij biseksuele mannen en vrouwen vaker voor dan bij lesbische vrouwen en homomannen, of heteroseksuele vrouwen en mannen.

Trend

Voor het verschil tussen de discriminatie en uitsluiting van biseksuelen enerzijds en lesbische vrouwen en homomannen anderzijds waren al in 2013 aanwijzingen: uit het huidige onderzoek blijkt dat duidelijker. In vergelijking met 2013 valt op dat significant meer lesbische, homo- en biseksuele mensen hun seksuele gerichtheid bij gelegenheid verbergen. Ook blijkt de gezondheid van LHB personen er sinds 2013 op achteruit te zijn gegaan. Al met al geen rooskleurige trend, al blijft Noorwegen wereldwijd gezien niet slecht scoren qua LHBTQI+-vriendelijkheid.