Homoseksuele docenten mogen nog altijd ontslagen worden op grond van hun seksuele gerichtheid. De schorsing van een leraar in Ernst was aanleiding om het kabinet te vragen naar verandering. Het CDA gelooft niet zo in dit probleem.

Voor GroenLinks is het simpel. Tofik Dibi: “Discriminatie mag niet.” De Wet gelijke behandeling moet volgens het advies van de Raad van State echter wel op de schop: discrimineren om homo-zijn mag niet meer. Maar als leraren iets met hun homoseksualiteit doen... Heemelaar: “weigeren, schorsen of ontslaan vanwege het vieren van hun seksuele gerichtheid … mag onder geen beding.” Deze discussie wordt zeker vervolgd.

Ouderschap kreeg ook aandacht van Mathieu. Lesbische stellen mogen niet zelf hun donor meenemen bij ivf-behandelingen, heterostellen wel. De ministers Klink en Plasterk zijn verzocht de wet aan te passen. Het is nog wachten op het antwoord.

Rond adoptie kwam Minister Hirsch Balin met het voorstel om adoptie alleen via adoptiebureaus toe te laten. Dit is volgens Heemelaar gevaarlijk: Uiteraard staat het kind voorop, maar er zijn bureaus die weigeren om voor homo's te bemiddelen en sommige landen weigeren mee te werken als het om homostellen gaat. Deelmiddeling is een tussenweg. GroenLinks heeft aangegeven dat deze optie behouden moet worden “[t]ot duidelijk is dat homostellen ook met volledige bemiddeling kinderen kunnen adopteren”.

Klink en Plasterk zijn ook nog gevraagd uitleg te geven waarom behandelingen rond geslachtsverandering niet geheel vergoed worden, en Mathieu heeft het kabinet gevraagd een transgendernota te schrijven. “Deze groep mensen is nu praktisch onzichtbaar in het kabinetsbeleid.”

Dan was er nog de gewonnen strijd om het doorgaan van de Gay Pride in Riga. Mathieu was er bij. “De homohaat was duidelijk te voelen,” zegt hij, “ik heb als Kamerlid niet vaak zo intens het gevoel gehad dat mijn aanwezigheid bij een bijeenkomst zo relevant is … hoe belangrijk de steun is voor een groep moedige mensen.”

Het waren 14 bewogen weken, die wellicht niet de wereld hebben veranderd, maar wel hebben bijgedragen aan een wat rozere wereld.