Vorig jaar werkten zo’n tachtig Poolse gemeenten mee aan de instelling van zogeheten LHBT-vrije zones. De subsidieafwijzing die de EU hanteert geldt niet alleen voor deze gemeenten, maar ook voor steden die resoluties hebben ondertekend waarin rechten voor traditionele gezinnen worden onderstreept. “Op grond daarvan zijn zes aanvragen afgewezen.” verklaarde Dalli op twitter.

Het betreft overigens geen hele grote bedragen. Uit deze subsidiepot konden bijdragen van vijf tot 25 mille worden aangevraagd. Maar de EU stelt zich op het standpunt dat het belangrijk is dat in het kader van het tweelingstedenbeleid álle inwoners van de deelnemende steden zich vrijelijk naar de tweelingstad kunnen begeven. Discriminatie is uitgesloten.

De Poolse minister van Justitie Zbigniew Ziobro is woedend en zegt dat de Poolse steden worden gediscrimineerd door de Europese Unie. Een beetje merkwaardig argument…

UPDATE: Inmiddels heeft Ziobro aangekondigd dat hij de LHBT-vrije gemeenten gaat compenseren voor het wegvallen van de EU-subsidie. Niet zomaar compenseren, hij verdrievoudigd het bedrag dat ze bij de EU hadden aangevraagd.