"De afgelopen twee jaar werkte ik als diplomaat op de Nederlandse ambassade in Irak - en bracht ik mijn verlof door bij mijn vriend Menno in Oeganda (hij werkte daar als econoom op het ministerie van Financiën). Sinds kort wonen we weer in Nederland.. Mijn ervaringen in Irak waren een belangrijke reden om me kandidaat te stellen voor de Tweede Kamer, en ik ben er trots op dat ik nu ben voorgedragen op plek 26. Ik heb me jaren lang ingezet voor diversiteit binnen de diplomatie, bijvoorbeeld door mee te werken aan een overzicht van landen waar Nederlandse diplomaten een partner van hetzelfde geslacht mogen meenemen. Dit is vaak heel lastig, omdat het Verdrag van Wenen landen verplicht om de namen van partners door te geven aan het land waar een ambassade staat.

Doordat we op 1 april 2001 – als eerste land ter wereld – een huwelijk erkende tussen twee mensen van hetzelfde geslacht (het “homohuwelijk”), doen veel LHBTIQ-personen in het buitenland een beroep op Nederland. Deels maken we onze naam waar, doordat we regelmatig de regenboogvlag hijsen op ambassades en activisten financieel ondersteunen.

Tegelijkertijd kan en moet ons LHBTIQ-mensenrechtenbeleid beter en ik wil hier één voorbeeld noemen: ons asielbeleid voor mensen in acute nood. In Bagdad werd ik regelmatig benaderd door mensen wiens seksuele oriëntatie bekend was geworden en die direct risico liepen om te worden vermoord. Het Nederlands asielbeleid heeft voor deze kwetsbare mensen nu niets te bieden. Áls het al lukte om het leven van deze mensen te redden was dat vaak dankzij andere Europese landen. Ik wil me daarom hard maken voor een humanitair beschermingsvisum, zodat een ambassade in het uiterste geval iemand het leven kan redden.

Mocht ik verkozen worden namens GroenLinks, dan wil ik binnen de fractie en in het parlement een stem zijn voor mensenrechten. Ik wil daarbij graag samenwerken met RozeLinks en kijk ernaar uit om zo veel mogelijk van jullie te leren kennen. Hopelijk kan dat binnenkort ook weer in het echt: samen met mijn vriend Menno woon ik sinds kort weer in Nederland en ik kan niet wachten tot we weer fysieke bijeenkomsten kunnen hebben.

Met vijf andere regenboogkandidaten (Simion, Geert, Tom, Pepijn en Martine) hebben we ook een appgroepje opgericht.

Als je meer wil weten over mij, dan kun je kijken op markbrakel.nl, of volg me op instagram of facebook."