Kinderen mogen niet leren dat er iets anders bestaat dan de strikte indeling der seksen in mannen en vrouwen. Het moet verboden worden om op scholen te vertellen dat de natuur toch echt meer mogelijkheden biedt. Dat besloot het Roemeense parlement op 16 juni 2020.

Daarmee gaat Roemenië hard de kant op van Polen en Hongarije, waar seksuele en genderdiversiteit steeds meer als een gevaarlijke westerse ideologie beschouwd wordt die de eigen cultuur en het gezinsleven bedreigt. Natuurlijk heeft een aantal Roemeense organisaties zich uitgesproken tégen de wijziging in de onderwijswet. Dat weerhield de meerderheid van het parlement niet om ervóór te stemmen. Het is de vraag of de Roemeense president zijn handtekening eronder zet en de wet zo bekrachtigt. 

Roemenië heeft pas bij de toetreding tot de Europese Unie in 1996 het verbod op homoseksuele handelingen opgeheven; met de toetreding tot de EU moest het ook een anti-discriminatiewet invoeren. Het lijkt erop dat de behoudende krachten in Roemenië nu, geïnspireerd door buurlanden, proberen hoe ver ze kunnen gaan in het terugdraaien van LHBTI mensenrechten.

Stevig protest is dus op zijn plaats!