Homofobie neemt toe in Roemenië. Dat is niet alleen een indruk die je uit recente ontwikkelingen kunt opmaken. Het is ook een conclusie van de Nationale Raad voor Bestrijding van Discriminatie (Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării). Die publiceerde op 26 februari 2019 de resultaten van een onderzoek dat het in samenwerking met het Instituut voor Openbaar Beleid (Institutul pentru Politici Publice) verrichtte.
In het onderzoek, waaraan de EU financieel bijdroeg, werd aan de Roemeense bevolking gevraagd hoe men dacht over bepaalde bevolkingsgroepen, en over discriminatie in de samenleving. Gelukkig blijkt de toename van homofobie, maar ook van antisemitisme en xenofobie, de Roemenen niet koud te laten. 71 % vand e bevolking beschouwt discriminatie als een probleem, en 63 % beschouwt Roemenië als een land met relatief véél discriminatie.
Aan de top van de discriminatieladder staan LHBT'ers: 59 % van de ondervaagden accepteert geen LHBT familielid, 52 % geen LHBT vriend, 37 % geen LHBT collega. Maar naast homofobie, antisemitisme en xenofobie in zijn algemeenheid tiert ook islamofobie welig in Roemenië.
Het land moest ooit, als onderdeel van het 'examen' voor het EU-lidmaatschap, een wet gelijke behandeling invoeren, maar de maatschappelijke praktijk gaat helaas nu een heel andere richting op. Gelukkig dat de Roemenen dat zelf ook beseffen. Toch een lichtpuntje.