Jakub Gawron, Paulina Pajak, Paweł Preneta en Kamil Maczuga hebben de Haatatlas vorig jaar gestart. Op de kaart wordt aangegeven welke gemeenten 'LHBT-vrije zones' hebben ingesteld, welke dat overwegen, welke een voorstel daartoe hebben afgewezen en waar 'Regionale Charters voor Gezinswaarden' zijn ondertekend. Meer dan 100 gemeenten hebben zich op dit moment 'LHBT-vrij' verklaard. Aan de hand van de kaart kan beter tégen de LHBT-vrije zones worden gelobbyd.

De Poolse autoriteiten waren er niet bepaald blij mee, en daagden hen voor het gerecht, omdat zij de reputatie van een aantal Poolse gemeenten hiermee zouden hebben besmeurd. Zij zouden ook een vergoeding moeten betalen aan de organisaties die Poolse 'gezinswaarden' uitdragen. Malin Björk, Terry Reintke, Marc Angel, Rasmus Andresen en 39 andere MEPs droegen de Poolse groep voor voor de Sacharov-prijs. Met de nominatie willen de Europarlementariërs duidelijk maken hoe zeer zij de acties van de Poolse gemeenten verafschuwen.

De andere genomineerden zijn:

  • de democratische oppositie in Belarus, vertegenwoordigd door de Coördinatieraad, een initiatief van enkele vrouwen tezamen met mensen uit de politiek en het maatschappelijk middenveld (voorgedragen door EPP, S&D, Renew Europe);
  • de democratische oppositie in Belarus, in de persoon van Sviatlana Tsikhanouska (voorgedragen door ECR);
  • mgr Najeeb Moussa Michaeel, aartsbisschop van Mosul, Irak (voorgedragen door ID);
  • Guapinol activisten en Berta Caceres in Honduras (voorgedragen door de Groenen/EFA en GUE/NGL).

De presentatie van de kandidaten kan hier worden bekeken.

De winnaar van de Sacharov-prijs zal op 22 oktober bekendgemaakt worden; de uitreiking van de prijs vindt op 16 december in Straatsburg plaats.