Dat heeft het Zwitserse Hooggerechtshof bepaald, nadat de Zuid-Afrikaanse hardloopster in beroep ging tegen de internationale atletiekbond. Eerder bepaalde die dat voortaan niet iemands wettelijke geslacht, maar iemands hormoonspiegel bepalend was om als “man” of als “vrouw” aan wedstrijden deel te nemen. En Caster Semenya had een hoge testosteronspiegel, waarschijnlijk omdat zij een ander chromosoompatroon heeft dan een gemiddelde vrouw.

Caster Semenya is na haar vele kampioenschappen en haar huwelijk met Violet Raseboya in 2015 voor veel LHBTQI-ers een idool. Het feit dat de atletiekbond én de Zwitserse rechters alleen binair kunnen denken dreigt nu haar carrière te blokkeren. Want zij is niet bereid om middelen te gaan slikken om haar testosteronspiegel omlaag te brengen. Daarom mag ze bijvoorbeeld niet aan de Olympische Spelen in Tokyo deelnemen.

Als sportbonden afstappen van het idee dat er alleen maar mannen en vrouwen bestaan en opeens onderscheid gaan maken naar testosteronspiegels, dan zou het toch een kleine stap zijn om wedstrijden te organiseren waarin mensen met ongeveer gelijke testosteronspiegel tegen elkaar kunnen uitkomen. Zou je denken. Helaas, het binaire denken is hardnekkig.