RozeLinks besteedt vaker aandacht aan de positie van de zogeheten 'roze vluchtelingen', mensen die vanwege hun seksuele gerichtheid of genderidentiteit moesten vluchten voor geweld en vervolging. Momenteel circuleert er op internet een internationale petitie die pleit voor de onmiddellijke vrijlating van de Oegandese homorechten-activist Kalanzi Marvin Richard uit het detentiecentrum Rotterdam, waar hij wacht op uitzetting.

Kalanzi leefde openlijk als homoseksueel in Oeganda, ondanks de mishandelingen en bedreigingen die hij moest ondergaan. Zijn homoseksualiteit was algemeen bekend in zijn land waar sinds de Britse overheersing homoseksueel gedrag als onwettig wordt beschouwd en anti-homofanaten actie voerden om hem te laten arresteren. Hij werd gevangengezet, geslagen en gemarteld.

Kalanzi vluchtte uit Oeganda en kwam in Nederland terecht waar hij bij aankomst asiel aanvroeg. De IND erkende dat hij een homoseksueel was uit Oeganda. Echter, de wijze waarop hij naar Nederland was gekomen kreeg niet de goedkeuring  van de IND met als gevolg dat de asielaanvraag werd afgewezen. Sinds 28 juni verblijft hij nu in het detentiecentrum Rotterdam en weet hij niet wanneer hij wordt vrijgelaten.

In Oeganda is er sprake van een bijzonder vijandig klimaat voor LHBT-mensen. Het parlement heeft het anti-homowetsvoorstel weer naar voren geschoven en deze keer lijkt het er op dat het met grote meerderheid zal worden aangenomen. Met deze wet zouden LHBT-mensen niet alleen tot levenslange gevangenisstraf maar tot de doodstraf veroordeeld kunnen worden. Geweld tegen LHBT-mensen is allesbehalve ongewoon in Oeganda. Desondanks is de IND nog steeds voornemens om Kalanzi terug te sturen naar Oeganda.

LHBT-asielzoekers als Kalanzi hebben het recht om in vrijheid te leven. Dit is een fundamenteel mensenrecht. Zoals Kalanzi zijn er meer asielzoekers die als misdadigers vastzitten in Nederlandse gevangenissen en detentiecentra. Proberen aan vervolging te ontkomen is geen misdaad. Kalanzi moet de vrijheid krijgen om te leven en lief te hebben zoals hij wil. De zaak van Kalanzi Marvin Richard verdient aandacht op hoog politiek niveau.