Het besluit was al in juni genomen, maar per 1 november was het zover: de mogelijkheid voor partnerschapsregistratie is ingegaan. De prefectuur van Tokyo waarvoor het beleid geldt, omvat een gebied waar ca. 14 miljoen mensen wonen.

Niet veel

Vanuit Nederlands perspectief geeft de partnerschapsregistratie weinig rechten. Je mag dan als stel samenwonen in een woning van een publieke huisvestingsorganisatie, en je krijgt het recht om als helft van een stel je wederhelft te bezoeken als die in het ziekenhuis ligt., Natuurlijk moet wel minstens één van beiden in Tokyo wonen, werken of studeren.

Openstelling huwelijk

De prefectuur van Tokyo heeft dit besluit genomen nadat duidelijk werd dat er op nationaal niveau voorlopig niets verandert. Hoewel een rechter in Saporro in 2021 en een andere rechter in Osaka in juni 2022 hadden bepaald dat de uitsluiting van gelijkgeslachtelijke paren het huwelijk onderscheid maakt zonder redelijke grond, en daarmee indruist tegen de Japanse Grondwet, is er nog steeds geen wetsontwerp, laat staan een wet, die het huwelijk voor vrouwen- of mannenstellen openstelt.

Mentaliteit

Ondertussen is de Japanse bevolking voorstander van een wettelijke regeling. Vanaf 2013 wordt regelmatig enquêtes gehouden en speciaal ronde de Olympische Spelen worden de denkbeelden over diversiteit en inclusie steeds breder gedeeld. Op dit moment lijkt twee derde van de Japanse bevolking voorstander van openstelling van het huwelijk.