Dat overkwam een Tsjechische kleuterleider die ook een theatergroep leidde die maatschappelijke stereotypering probeerde te doorbreken. Hij had een geslachtscorrigerende operatie ondergaan en was ook lid van het Comité Seksuele Minderheden van de Mensenrechtenraad. 

De lasteraar had tientallen brieven geschreven en was er duidelijk op uit om de kleuterleider uit diens baan te verdrijven en normaal leven onmogelijk te maken. Hetgeen bijna lukte. Hij kon onmogelijk nog werken in een overheidsbaan, zijn kinderen werden gepest en voor een van de kinderen werd dat zo erg dat die een suïcidepoging deed.

Rechtszaken

Gelukkig ondernam de kleuterleider gerechtelijke stappen. In eerste instantie werd de lasteraar veroordeeld tot een boete van ca. 14,5 mille in euro's. Maar een hoger hof verminderde deze boete tot slechts €416. 

Op 22 februari oordeelde het Tsjechisch Hooggerechtshof dat het hof van tweede instantie onvoldoende rekening had gehouden met de invloed die de lastercampagne had gehad op het leven van de kleuterleider. Alsnog werd de boete die de allereerste rechter had bepaald, toegewezen. Toch een beetje gerechtigheid, al herstel je daarmee geen levens die al kapotgemaakt waren.