Tepláreñ is een van de weinige LHBTQI bars in Bratislava. Daarbuiten, in de vroege avond van de 12e oktober, stond een jongeman in jacket, jeans en een donkere capuchon rond een uur of zeven te wachten. Toen pakte hij een vuurwapen en doodde een medewerker van de bar en een bezoeker. Een vrouw die in de bar werkt moest na de aanslag met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht worden.

Extreemrechts

De vermoedelijke schutter, de 19-jarige Juraj K., werd de volgende ochtend dood aangetroffen; waarschijnlijk zelfmoord. Hij is de zoon van een extreemrechtse voormalige politicus en deelde veel gedachtegoed met zijn vader. Volgens lokale media had hij zelf op Twitter enkele berichten met de termen "gay bar" en "hate crime" gepost.  Ook zou hij vlak voor de aanslag een manifest tegen Joodse en tegen LHBT groepen hebben gepost.

Reacties

De Slowaakse president Zuzana Čaputová betuigde haar medeleven aan de nabestaanden van de slachtoffers en aan diegenen die zich nu niet meer veilig voelen in haar land. "Woorden kunnen wapens worden. Haat is dodelijk. Als politici moeten we elk woord dat we zeggen, afwegen - voordat het te laat is."

Ook premier Eduard Heger toonde zijn afschuw over de moordaanslag door een "geradicaliseerde tiener", zoals hij schreef.

De Slowaakse LHBTQI-beweging roept de regering op om meer te doen aan bescherming tegen discriminatie. Vrijdag werd een massale wake georganiseerd waarbij rond de 20.000 bezoekers de slachtoffers herdachten. Daarbij sprak ook de president; zij bood haar excuses aan dat de Slowaakse samenleving geen bescherming had weten te bieden tegen deze haatmoord. "Jullie horen in onze maatschappij, jullie zijn waardevol." Ook de premier was aanwezig. 

Lees de verklaring van de Slowaakse LHBTQI-organisaties hieronder.