Die beleidswijziging gaat in op 1 september 2021. En Sanquin kijkt verder: als deze versoepeling niet tot problemen leidt, dan volgt eind 2022 ook toelating van mannen die seks hebben met mannen zónder vaste partner.
Steeds een stapje
Dat is allemaal het resultaat van de enorme schrik die ontstond tijdens de aidscrisis, toen bleek dat HIV ook via donorbloed kon worden overgedragen - en toen er geen middelen beschikbaar waren om de ontwikkeling van HIV-besmetting naar full-blown aids te blokkeren. Nadat in 1983 een ontmoedigingsbeleid was ingevoerd dat was gebaseerd op vrijwilligheid, volgde in 1988 volledige uitsluiting van mannelijke bloeddonoren die seks met mannen hadden gehad - wanneer dan ook. En terwijl er methoden kwamen om bloed beter te analyseren, waren er eerst Kamervragen (2005) en later een motie (2015) vanuit GroenLinks om het discriminerend karakter van deze uitsluiting aan te geven en die discriminatie te stoppen - zonder de veiligheid van de bloedproducten in gevaar te brengen, natuurlijk. Uiteindelijk leidde dat ertoe dat in 2015 het Sanquin-beleid werd bijgesteld en de "verplichte seksloze periode" werd ingevoerd.
Seksloos
In 2015 werd het mogelijk voor mannen die seks hadden met mannen om bloeddonor te worden, mits ze een jaar lang geen seks met andere een man hadden gehad. Die periode werd in 2019 verkort tot vier maanden. Sanquin noemt het zelf de 'uitsteltermijn'.
Maar nadat de Britse bloedbanken in 2020 hun beleid hadden versoepeld en homomannen met een duurzame vaste relatie accepteerden als donor, werd de druk op Sanquin ook groter. Natuurlijk is niet na te gaan in hoeverre dat een rol heeft gespeeld bij de nu aangekondigde versoepelingen.