Zondag 14 februari as. wordt bekend gemaakt wie het Roze Lieverdje 2016 wint. 
Uit vele tientallen nominaties heeft de jury Krzysztof Dobrowolski-Onclin, Döne Fil, Ellie Lust, BeyonG Veldkamp en L’HBTQ magazine als kandidaten voorgedragen, zondag wordt de uitslag van de publieks- en jurystemming bekend gemaakt.

Om 13:00 begint in Club Church het programma waarin de kandidaten worden geinterviewd door Patricia Seitzinger.  Natuurlijk is ook de vorige winnaar, Lady Galore aanwezig.  Club Church is gevestigd aan de Kerkstraat 52, de toegang is vrij.

Om 14:30 vertrekken we gezamenlijk naar het Spui waar om 15:00, aan de voet van zijn grote broer, bekend wordt gemaakt wie het Roze Lieverdje 2016 heeft gewonnen.
Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren en de Amsterdamse fractievoorzitter van GroenLinks, Rutger Groot Wassink, zullen vervolgens het Roze Lieverdje uitreiken.

 

De kandidaten voor het Roze Lieverdje zijn (in alfabetische volgorde van achternaam):

Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Krzysztof is al jarenlang de drijvende kracht achter de groep van inmiddels ruim 50 voorlichters die namens het COC op voornamelijk middelbare scholen komen om met leerlingen te praten over lhbt-issues. Hij heeft er vrijwillig bijna een dagtaak aan alles op rolletjes te laten lopen en hij is echt onmisbaar voor de groep. Zonder Krzysztof zou een heleboel laagdrempelig en effectief werk voor LHBT-emancipatie onmogelijk zijn. Krzysztof heeft zelf nadrukkelijk aangegeven dat hij de nominatie graag ziet als een nominatie van alle COC-voorlichters.

Döne Fil

Döne is een rolemodel voor heel veel bi-culturele LHBT's en met name voor lesbische vrouwen en is belijdend moslima. Ze is onder andere ambassadeur voor Respect2love, bestuurslid Zami en Mil Colores (sinds deze maand) en initiatiefnemer van de Haardvuur Avond waar LHBT moslims en andere levensbeschouwingen bij elkaar komen om meer over het geloof te leren.
In 2012 was Döne initiatiefnemer van de Turkse boot bij de Canalparade . Ook heeft ze “My child”, de Turkse documentaire over ouders van een LHBT-kind, naar Nederland gehaald en won ze in 2013 de innovatieprijs voor homo-emancipatie (onderdeel Jos Brink prijs) .

Ellie Lust

Al 20 jaar zet Ellie zich in voor een veilig Amsterdam voor de LHBT-gemeenschap, waarvan al ruim 10 jaar als voorzitter van het politienetwerk Roze in Blauw. Dit jaar organiseert zij samen met haar collega’s de eerste LGBT wereldconferentie voor politie-en justitiemensen over de hele wereld met als thema ‘To connect and inspire’. Documentairemaker Chris Belloni maakt op dit moment een documentaire over het werk van Ellie en haar collega’s. In de afgelopen jaren won Roze in Blauw Amsterdam de Bob Angelo penning, werd Ellie verkozen als Lesbicooningin en werd in 2015 namens Gay.nl de Ellie Lust award in het leven geroepen. Ellie is bekend als woordvoerder voor de politie Amsterdam, waardoor een regelmatig gezicht in Opsporing Verzocht  en recentelijk als deelnemer in het populaire programma ‘Wie is de Mol’.

BeyonG Veldkamp

De lijfspreuk van BeyonG is “One love. Be all you can Be!” BeyonG is een zelfverzekerde ‘trans of color’ en initiatiefneemster van COC’s Trans United, het collectief voor biculture transgenders waar iedereen welkom is. TransUnited richt zich op mensen bij elkaar brengen, zichtbaar en weerbaar maken van de transgender community in Nederland en zo anderen motiveren om zichzelf te zijn. Daarnaast is BeyonG ook één van de drijvende krachten achter Respect2Love, de gemeenschap voor biculturele LHBT’s. BeyonG is een rolmodel en wordt wel vergeleken met Laverne Cox in de VS.

L'HBTQ Magazine

L’HBTQ magazine: een knipoog naar de L'HOMO maar met verhalen waar wij ons wél in herkennen. L’HBTQ Magazine poogt inclusief te zijn en wil af van geairbrushte voorschriften over hoe vrouwelijkheid en mannelijkheid eruit moeten zien. Want wat als je je niet als man óf vrouw identificeert? In een tijd waarin men het liefst in hokjes denkt, eet en slaapt is een tijdschrift als deze geen overbodige luxe. Gemaakt door een groep jonge honden die niets liever doen dan verhalen vertellen. Échte verhalen om precies te zijn. 
De jury presenteert met trots deze vijf ijzersterke kandidaten voor het Roze Lieverdje van 2016. Stemmen op internet kan via de lin rechts op deze paginal. De publieke internetstemming telt voor 50% mee in de definitieve uitslag.

Achtergrond
Het Roze Lieverdje is een tweejaarlijkse prijs die door GroenLinks Amsterdam wordt uitgereikt aan een Amsterdammer( of Amsterdams initiatief) die zijn/haar sporen verdiend heeft in de strijd voor de LHTB-emancipatie in Amsterdam.

Het Roze Lieverdje wordt op Valentijnsdag (14 februari) uitgereikt op het Spui, aan de voet van zijn grote broer.

De eerdere winnaars van het Roze Lieverdje zijn:

  • In 2006: Pater van Kilsdonk
  • In 2008: Karin Spaink
  • In 2010: De vrijwilligers van undergrounddisco de Trut
  • In 2012: Dolly Bellefleur
  • In 2014: Lady Galore

Samen met de LHBT-gemeenschap zet GroenLinks in Amsterdam zich in om de positie, sociale acceptatie, veiligheid en zichtbaarheid van LHTB's te verbeteren. GroenLinks Amsterdam steunt hun emancipatie actief, onder andere met het Roze Lieverdje.

De jury van het Roze Lieverdje 2016 bestaat uit Rocco Piers (voorzitter), Tania Barkhuis, Simion Blom, Dirk van Bergen, Servaz van Berkum, Wim van Boxtel,  Matthieu Heemelaar, Marie-Anne van Reijen en Ella Weggen.