De verklaring onderstreept het verband tussen schendingen van de mensenrechten van lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse mensen en slechte gezondheid, verstoring van familierelaties, sociale en economische buitensluiting en gemiste kansen voor ontwikkeling en economische groei.
Bovendien bevat de verklaring concrete stappen aan die vooral regeringen zouden moeten zetten om geweld te beteugelen en bescherming te bieden tegen discriminatie. Daarbij gaat het onder andere om maatregelen om rapportage van en onderzoek naar hate crimes te verbeteren. Datzelfde geldt voor marteling en mishandeling - risico's waar LHBTI mensen in sommige delen van de wereld daadwerkelijk mee worden geconfronteerd.
Het document roept op om wetgeving te screenen en alle regels te herroepen die leiden tot vervolging, arrestatie, bestraffing of discriminatie op grond van seksuele gerichtheid, genderidentiteit of -expressie.
Blauwdruk
"Geweld tegen mensen of discriminatie van mensen op grond van hun seksuele gerichtheid, genderidentiteit of biologisch geslacht schendt hun mensenrechten en drijft hele gemeenschappen de armoede in. Dat is waarom de VN-agentschappen die zich met zulke verschillende thema's bezighouden samenwerken, en aandringen op verbetering. Het gaat niet alleen om mensenrechten, maar bijvoorbeeld ook om gezondheid, onderwijs, arbeid, ontwikkeling, kinderrechten, vluchtelingen." Aldus het Hoofd Wereldzaken van het VN-bureau Mensenrechten, Charles Radcliffe. "Natuurlijk heeft deze verklaring een symboolfunctie, maar de handvatten die het bevat zijn belangrijker. We hopen ermee een blauwdruk te verstrekken aan regeringen, en aan VN-teams ter plekke."
Discriminatie en geweld kan ook anderen treffen
Opmerkelijk is dat de verklaring uitdrukkelijk vermeldt dat LHBTI-fobie, uitsluiting, discriminatie, geweld, niet alleen slachtoffers maken die zichzelf als lesbisch, homo, biseksueel, trans of intersekse beschouwen. Ook anderen, die worden 'aangezien' als LHBTI, kunnen hierdoor worden geraakt - soms zelfs het leven verliezen. Dit is een aspect dat in veel verklaringen over het hoofd wordt gezien.
Samenwerkende VN-organisaties
De gezamenlijke verklaring wordt ondersteund door de ILO, de VN-Mensen- rechtencommissariaat, de UNHCR, UNAIDS, het Ontwikkelingsprogramma van de VN, UNESCO, het VN Bevolkingsfonds (UNFPA), UNICEF, het VN-bureau Drugs en Criminaliteit (UNODC), het Wereldvoedselprogramma en de Wereldgezondheidsraad (WHO).
Klik voor de tekst van de verklaring (in het Engels) de link hieronder aan.