In de Wet Gelijke Behandeling 2006 van het Verenigd Koninkrijk was al geregeld dat de regering nadere regels kon stellen om discriminatie te bestrijden op grond van seksuele gerichtheid. De Britse regering heeft in dat kader nu wettelijke regels voor Noord-Ierland gemaakt. En net zoals elders in Europa ontstond er een fikse controverse of godsdienstige instellingen mochten worden uitgezonderd. Want als je geloof je oplegt om te discrimineren, dan zou de wet daar niet tegenin mogen gaan....

Brede werking

De EU-regels geven aan dat er in ieder geval wettelijke bescherming moet komen in elke lidstaat tegen holebi-discriminatie op de werkplek en de arbeidsmarkt, maar de Britse wetgeving gaat gelukkig - net als de Nederlandse - verder. De regels hebben ook betrekking op de verstrekking van goederen en diensten, op huisvesting, onderwijs en het vervullen van publieke functies. In enkele gevallen - zoals heel kleine verenigingen - worden uitzonderingen toegestaan. Als instellingen op godsdienstige grondslag geen onderwijsrol vervullen of commerciële functie, mogen ze bij toelating van personen tot hun panden, verstrekking van lidmaatschap of diensten, ook onderscheid maken tussen heteroseksuelen en anderen. Maar verder niet.

De pro-religieuze lobby leidde tot een heftige discussie in  het Hogerhuis, waarbij gesteld werd dat de godsdienstvrijheid werd bedreigd. Maar de meerderheid was vóór de voorstellen. Op 1 januari 2007 werden ze van kracht. 

Noord-Ierland

Speciaal voor Noord-Ierland is de discussie over godsdienstige instellingen gevoelig. Zowel katholieken als protestanten hebben daar immers sterke posities en vaak uitgesproken standpunten. Het is opvallend dat de regering ervoor heeft gekozen om éérst voor Noord-Ierland wettelijke regels te maken, en pas daarna met regels voor het het Britse deel van het Verenigd Koninkrijk te komen. Naar verluidt hebben die vrijwel dezelfde strekking.

Adoptie

Op 29 januari jl. bevestigde Tony Blair dat er géén uitzonderingen komen voor adoptie-agentschappen op religieuze grondslag, als die publieke financiering ontvangen. Vooral vanuit de katholieke kerk is er een lobby om ten minste de apotie-instellingen vrij te houden van het discriminatieverbod.