Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GL), COC-voorzitter Sigrid Pillen, wethouder Cilia Daemen (GL) en raadsleden Maartje Maas (PvdA) en Quirijn Lokker (GL) gingen met elkaar in gesprek over het belang van goed onderwijs over seksuele en genderdiversiteit. Over hoe dit bijdraagt aan zichtbaarheid en acceptatie en de veiligheid voor LHBTIQ+ scholieren verbetert.

RozeLinks voorzitter Ivo van Spronsen opent de avond iets later dan gepland vanwege de extra veiligheidsmaatregelen. Er is namelijk voor gekozen om deelnemers zich te laten inschrijven, en één van de deelnemers heeft eerder blijk gegeven niet bij te (willen) dragen aan een veilige omgeving voor open debat. Een rare gewaarwording voor mij om bij aankomst een beveiliger en twee politiemensen aan te treffen bij het ‘clubhuis’ van het COC.

Debat

Er zijn ongeveer 40 deelnemers op deze avond afgekomen. Sigrid Pillen, voorzitter COC regio Nijmegen opent met een passend gedicht. Ze vertelt aan de hand van een aantal slides hoe Schools OUT is begonnen, welk werk ze doen op MBOs, VOs en POs en hoe hun project inmiddels ook in Utrecht, Zutphen en Beuningen is uitgerold.

Ze vertelt ook over successen bij GSAs o.a. door de recent georganiseerde meetups voor GSAs van verschillende scholen in de regio. Ze benadrukt ook dat er nog veel uitdagingen zijn en dat er nog veel te doen is.

Maartje Maas (PvdA) en Quirijn Lokker (GL) vertellen daarna over hun betrokkenheid bij het thema als raadslid. Lisa Westerveld (GL) vertelt over haar ervaringen met het thema als Kamerlid. Er wordt gediscussieerd aan de hand van een aantal stellingen en door bijdragen uit de zaal, waaronder:

  1. Vanaf welke leeftijd moet onderwijs over seksuele diversiteit/identiteit beginnen?
  2. Vrijheid van onderwijs staat op gespannen voet met emancipatie van seksualiteit / gender identiteit
  3. SchoolsOUT is een goede oplossing die ook in andere gemeenten uitgerold moet worden
  4. Is er aandacht voor het onderwerp op de lerarenopleiding?

Vanuit het panel werden de volgende aandachtspunten meegegeven aan de netwerken en hun politieke partijen:

  • SchoolsOUT programma moet worden uitgebreid met module voor ouders
  • De lat voor scholen om aandacht te besteden aan het thema moet omhoog (niet meer vrijblijvend)
  • Lerarenopleiding moet meer doen om het onderwerp in hun opleiding te integreren (Masterclass?)

Meedenken

Beide netwerken en COC gaan met het thema verder aan de slag in aanloop naar de Canal Pride, waar het onderwijs ook als thema centraal zal staan.

Lijkt het je leuk om mee te denken over dit onderwerp en eventueel input te leveren voor een activiteit of aan onze Kamerleden, stuur dan een e-mail naar rozelinks@groenlinks.nl 

Verslag: Rody Boeyink, PvdA Roze Netwerk