Seks tussen mannen is weliswaar wettelijk verboden in Namibië, maar vervolging vindt nauwelijks plaats. De wetgeving tegen man-mannelijke seks is ingevoerd in de koloniale tijd - het land was achtereenvolgens onder Nederlands, Duits en Zuid-Afrikaans bestuur. Homo-activist Friedel Dausab (foto) vond het welletjes, speciaal nadat het VN-Mensenrechtencomité zich in 2016 al had uitgesproken voor decriminalisatie.

Tegen de Grondwet

Hij stelde een team van juristen samen en wilde dat het Hooggerechtshof enkele wetsonderdelen ongrondwettig en ongeldig verklaarde. Ten eerste de Wet onnatuurlijke seksuele misdrijven, waarin man-mannelijk sekscontact strafbaar wordt gesteld. Maar ook onderdelen van van de zg. Immigratiebeheersingswet - klinkt dat als een nieuwe Nederlandse wet? - en van de Defensiewet. Het argument van de procureur-generaal, dat er de laatste tijd nauwelijks vervolgingen meer plaatsvinden, was volgens Dausabs team juist een argument om de wetsonderdelen te schrappen.

Ook stelde het team-Dausab dat de gevoelens van de meerderheid van de bevolking - die seks tussen mannen vies zouden vinden - niet zouden mogen opwegen tegen grondrechten.

De rechters van het Hooggerechtshof vonden het team-Dausab overtuigende argumenten leveren. Namibië schrapt de anti-homo-bepalingen.