De regen vormde de start én afsluiting van de deelname van de boot van GroenLinks aan de jaarlijkse Canal Parade, het hoogtepunt van de Amsterdamse Gay Pride. Terwijl werd gewacht op het moment dat de boot mocht aansluiten in de rij om de Prinsengracht op te varen, trokken donkere wolken zich samen boven de stad. Een complete zondvloed kwam van boven en de inderhaast geopende paraplu’s boden weinig soelaas meer tegen het kletterende natuurgeweld. Gelukkig was aan alles gedacht en konden de opvarenden snel een veilig heenkomen zoeken onder een plastic afdekfolie en bleef de apparatuur gespaard.
Zoals het vaak gaat met dit soort buien was ook deze snel voorbij en een weldadig zonnetje zorgde er voor dat alles en iedereen snel weer droog was. Langs de hele route stond een uitbundige menigte van feestende mensen, waarvan velen gekleed in fantasievolle uitdossingen. Bovenop de boeg stond GroenLinks-boegbeeld Jolande Sap, vergezeld van Eerste-Kamerlid Ruard Ganzevoort en kandidaat-Tweede Kamerleden Niels van den Berge, Paulus de Wilt en Miguel Heilbron, het toegestroomde publiek dansend toe te zwaaien. Verder voer ook partijvoorzitter Heleen Weening op de boot mee, samen vele enthousiaste deelnemers. Marije Cornelissen zou aanvankelijk ook meevaren. Naar aanleiding van de documentaire ‘Strijders voor de liefde’ voer zij dit jaar mee met de programmamakers op de boot van ProGay.
Vanaf april is met vrouw, man en macht gewerkt om de deelname van GroenLinks tot een succes te maken. Jorrit Nuijens, Jeroen van Dalen, Marije Cornelissen en Rocco Piers hebben vele uren van hun vrije tijd opgeofferd om met een perfect aangeklede boot door de Amsterdamse grachten te laten varen. Zelfs aan de kleinste details, zoals oordoppen voor de opvarenden, was gedacht. Thema dit jaar was: ‘GroenLinks brengt mensen samen’. Enkele opvaren hadden zich in Hollandse klederdracht gehuld. Samen met vertegenwoordigers uit onder andere de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap werd het zo een kleurrijk geheel en een feest van diversiteit.
De Canal Parade is niet onomstreden en vaak wordt daarmee vooral gewezen op de (te) blote deelnemers. Feit is echter dat in veel landen het organiseren en houden van een gay pride gedwarsboomd wordt of zelfs ronduit gevaarlijk is en/of verboden. Ook de sociale acceptatie van LGTBI’s in Nederland is nog niet altijd en overal vanzelfsprekend. Sommigen menen dat de tolerantie zelfs achteruitgaat. Dat er al veel is bereikt op het gebied van wetgeving en antidiscriminatiebeleid is echter een groot goed. Het unieke evenement laat zien dat we als LHBTI's net zo kleurrijk en divers zijn als de rest van Nederland.
Waar het vooral om gaat is dat de acceptatie van, en het respect voor, LGBTI’s uiteindelijk voor iedereen vanzelfsprekend is. Wetgeving alleen is niet voldoende. Er is een boel te winnen. Hoofden en harten moeten bereikt worden. Een evenement als de Canal Parade kan daar een positieve bijdrage aan leveren door ook aandacht te schenken aan al die mooie en kostbare mensen die niet voor hun seksuele oriëntatie uit durven komen, zichzelf kunnen zijn, uit angst voor geweld en intimidatie, marginalisatie, sociale buitensluiting. In Nederland en waar ook ter wereld. Zolang de mensenrechten van LHBTI’s nog niet gewaarborgd zijn zal GroenLinks zich daarvoor blijven inzetten.