Die kwam vertellen over de invoering van de ThaiseWet gelijke behandeling, waarin discriminatie op grond van seksuele gerichtheid of genderidentiteit is verboden. En bovendien over het wetsontwerp voor de invoering van een geregistreerd partnerschap in Thailand, dat binnenkort waarschijnlijk wet wordt.
 

ILGA steeds professioneler

In de eerste jaren na de oprichting (1978) was de International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA), toentertijd de International Gay Association, een groep die eigenlijk alleen tijdens conferenties echt bestond en die volledig op vrijwilligerswerk steunde. Maar sinds de jaren negentig is ze uitgegroeid tot een professionele organisatie die o.a. bij de Verenigde Naties inzet voor de rechten van lesbo’s, homo’s, bi’s, transen en mensen met een intersekse-conditie. Soms leiden de groeistuipen ook tot spanningen binnen de organisatie zelf, en bijna elke wereldconferentie moeten op basis van de meest actuele inzichten de statuten en het huishoudelijk reglement worden aangepast.

Secretarissen-generaal

Tijdens de conferentie in Bangkok bleek bijvoorbeeld dat het voorstel om één van de twee secretarissen-generaal van de ILGA voortaan altijd uit de “Global South”  ̶  zeg maar: de Derde Wereld  ̶  te kiezen tot behoorlijke controverses te leiden. Want op dit moment geldt al een regel dat minstens één van de secretarissen-generaal zich moet identificeren als vrouw. Als je daar een extra criterium aan toevoegt, namelijk dat er bovendien minstens één uit de Global South afkomstig moet zijn, dan worden de kansen voor een man uit “het rijke westen” om tot secretaris-generaal te worden gekozen wel heel erg klein. Terwijl er i.h.a. maar weinig kandidaten voor de functie zijn en de verkiezingen toch vooral zouden moeten gaan over de kwaliteiten van de kandidaten, en niet over waar ze wonen.

Andere culturen

Maar dit argument was niet doorslaggevend in de discussie. Het waren de vooral de argumenten vanuit minderheidsvolkeren die overtuigden. Aboriginals, Maori, Inuit (Eskimo’s), Saami (Lappen), spraken als representanten van minderheidsvolkeren binnen landen die tot de Global North behoren. Als het voorstel voor een extra criterium in de conferentie zou worden aangenomen, dan zouden zij vrijwel geen kans meer om SG te worden.
Op die gronden werd het voorstel verworpen en blijft het criterium bij de SG-verkiezingen zoals het was. Maar het is duidelijk dat deze discussie nog niet is afgelopen; ongetwijfeld komen er bij een volgende wereldconferentie nieuwe voorstellen die hierop aansluiten. Want deze minderheidsvolkeren hebben ook andere visies op relaties, seksualiteit en erotiek ̶ en een aantal voelt zich helemaal niet thuis onder de noemer LHBTI. Zij moeten zich op diverse gronden verweren: als minderheidsvolk binnen een land waar een andere cultuur dominant is, vaak ook binnen hun eigen minderheidsgroep als seksuele buitenstaander, en ook binnen de LHBTI-beweging, die ‘identiteiten’ heeft gedefinieerd vanuit een ‘Westerse’ (Noord-Amerikaanse, West-Europese) cultuur.

En verder?

De volgende wereldconferentie is gepland in 2018 in Wellington, Nieuw Zeeland.