Voor sommigen lijkt het om persoonlijke, culturele, religieuze of maatschappelijke redenen de enige manier om andere mannen te ontmoeten die seks met mannen zoeken. Voor anderen is het een spannende mogelijkheid naast andere mogelijkheden als een bar of een app. RozeLinks gunt ieder zijn plek onder de hemel.

Ruimtegebruik

Maar de openbare ruimte is in toenemende mate een strijdveld van verschillende groepen en belangen. In de afgelopen jaren hebben verschillende gemeenten en Rijkswaterstaat cruisezones ontmanteld na klachten van geïrriteerde buurtbewoners en passanten. Sommige mensen gruwen van het idee dat er seks in de open lucht wordt bedreven. Een vleugje homofobie kan ook meespelen in hun weerzin. Soms is er kritiek dat de baan een troep wordt vol condooms, zakdoeken en zakjes glijmiddel. Dat is terechte kritiek. Maar dat is een probleem van een andere orde dat bovendien oplosbaar is.

Veiligheid

De meeste mannen willen de baan gebruiken als ze redelijk zeker kunnen zijn dat degenen die ze tegenkomen óók op zoek zijn naar seksueel avontuur. Het is fijn als de ‘baan’ veilig is.

RozeLinks ziet het als een teken van beschaving dat verschillende gebruikers van de openbare ruimte in overleg hun eigen ruimte krijgen. Het doet ons dan ook genoegen, dat we uit meerdere – soms onverwachte - hoeken steun hebben gekregen voor ons pleidooi. Zo heeft de Amsterdamse politie een protocol opgesteld om het beheer van cruisezones helder te regelen. En ook op rijksniveau is er steun voor de gedachte dat de ontmoetingsplekken veilig moeten zijn.

RozeLinks pleit voor:

  • het aanwijzen van zones in de openbare ruimte waar non-commerciële seks is toegestaan, vergelijkbaar met naaktstranden, eventueel geboden aan bepaalde tijden, en duidelijk gemarkeerd;
  • goede voorzieningen bij deze zones zoals prullenbakken, verkoop van condooms, zakdoekjes, gratis informatiefolders over veilige seks en over al dan niet anonieme aangifte van (seksueel) geweld;
  • goed geïnformeerde politie die zorgt voor de veiligheid van de gebruikers van deze zones
  • aanpassing van de zedelijkheidwetgeving (art. 239 WvS) waardoor seks binnen een gemarkeerde cruising zone niet als schennis van de openbare eerbaarheid kan worden bestempeld.