We hadden al eerder bericht over baby Sara, dochter van een koppel uit Gibraltar en Bulgarije. En eerder dit jaar leek er eindelijk een oplossing in zicht voor de wettelijke erkenning van dit kind, dat inmiddels al drie jaar oud is. Op grond van een uitspraak van het Europees Hof werd Bulgarije gedwongen om haar als dochter van dit vrouwenpaar te registreren. Maar nu stelt Bulgarije dat de software dat niet aankan: die vraagt nou eenmaal bij elke persoonsregistratie wie de moeder is en wie de vader.

Geblokkeerd

Dat lijkt een typisch geval van "computer says no" - de kernzin die de komische serie Little Britain lanceerde om duidelijk te maken hoe klantgerichtheid soms wordt geblokkeerd door desinteresse, luiheid en onwil om computerprogramma's aan te passen aan veranderende inzichten. In het verweer van de Bulgaarse overheid wordt ook niet gesproken over de bereidwilligheid om de programma's aan te passen.

Europarlement

Inmiddels neemt het Europees parlement de zaak hoog op. GroenLinks-parlementslid Kim van Sparrentak en haar VVD-collega Catharine Rinzema dringen er bij de Europese Commissie op aan om deze situaties zo snel mogelijk op te lossen. Want het is niet alleen Bulgarije waar zich dergelijke incidenten met onregistreerbare kinderen afspelen. In alle lid EU-lidstaten die het huwelijk (nog) niet hebben opengesteld voor paren van gelijk geslacht, spelen zulke toestanden. Eén van de moeders verklaarde op 23 november in het Europees parlement dat de enige mogelijkheid die Bulgarije bood om Sara toch een paspoort te geven was als een van de moeders volledig buiten beeld blijft - en dus geen enkele zeggenschap meer zou hebben over haar baby. Dat is uiteraard onacceptabel. Software kan worden aangepast. Zelfs in Bulgarije.