Ook in 2020 waarschuwde LGBT Asylum Support: de asielzoekerscentra moeten veiliger worden. Met twee rapporten, 'Keep It Silent' en 'We feel unsafe' werden incidenten gedocumenteerd. Mede op basis hiervan nam de Tweede Kamer de motie-Groothuizen aan, die de staatssecretaris oproept om de azc's veiliger te maken voor kwetsbare asielzoekers, zoals LHBT'ers.
 

Geweld en intimidatie eist tol

Zo'n drie jaar later  is de veiligheid nog geen spat verbeterd. Een Turkse man kreeg onlangs te maken met homohaat onder zijn landgenoten toen zijn tanden uit zijn mond werden geslagen. Begin dit jaar overleden in Vlissingen en Drachten, bij suicides, twee asielzoekers.

Niet alleen naar Commissie Justitie

LGBT Asylum Support heeft onlangs het onderzoeksrapport 'Protect Us' en het boek 'De Naakte Waarheid - The Naked Truth' naar de vaste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid gestuurd. Nu worden deze documenten ook naar alle Kamerfracties gestuurd. Hopelijk wordt de veiligheid in azc's niet tot controversieel beleidsonderdeel verklaard, want dan zou actie moeten wachten tot een volgend kabinet aantreedt. Daar kunnen asielzoekers niet op wachten. Ze moeten al veel te veel wachten.