Deze week benoemde Gedeputeerde Staten Henk Nijmeijer, die ook een van de initiatiefnemers van het regenboogprovincie-initiatief was. Hij zet zich al jarenlang in om de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van LHBTIQ+ers in Drenthe te vergroten. Het is de bedoeling dat Henk  in zijn nieuwe functie – vooralsnog tot eind 2023 – blijft bijdragen aan een verbetering van die sociale acceptatie en dat hij een brug slaat tussen het lokale en provinciale beleid enerzijds en de nationale en internationale LHBTIQ+beweging anderzijds.

Nederland weinig tolerant meer

Bij sommige mensen leeft het beeld dat Nederland het meest tolerante land ter wereld is, maar dat is al lang niet het geval. De laatste jaren is Nederland steeds verder achterop geraakt in de rangorde van landen met respect voor seksuele en genderdiversiteit. Drenthe is geen uitzondering. “Als ik met mijn man gewoon, vrijuit, hand in hand, over straat kan lopen” zou het te overwegen zijn om met het speciale beleid te stoppen, aldus Nijmeijer, waarbij hij aangeeft dat dit nu helaas nog te riskant is.

Volle agenda

De nieuwbakken regenboogambassadeur nam onlangs deel aan de Baltic Pride week in Tallinn, Estland. Henk gaat binnenkort Drentse gemeenten helpen bij het bespreken van regenboogbeleidsthema's. Ook zet hij zich in tijdens de provinciale Regenboogweek (van 6 tot en met 13 oktober) en vertegenwoordigt hij Drenthe tijdens het landelijke congres Regenboogsteden van Movisie en een aantal internationale congressen.

Aardig wat werk aan de winkel voor de eerste provinciale regenboogambassadeur. Dus: welke provincie volgt?