Pride 2018

RozeLinks strijdt tijdens Pride Amsterdam voor LHBTIQ-vluchtelingen

RozeLinks vaart dit jaar helaas niet mee tijdens de botenparade van Pride Amsterdam. Deelname aan de Canal Parade was een van de speerpunten in de campagne van RozeLinks om aandacht te vragen voor LHBTIQ-vluchtelingen. Alle andere activiteiten, waaronder een seminar over de asielprocedure voor LHBTIQ-asielzoekers, gaan uiteraard wel door. Op de RozeLinks/GroenLinks-boot zouden dertig LHBTIQ-vluchtelingen en vertegenwoordigers van LGBT Asylum Support meevaren. Dit om aandacht te vragen voor de positie van LHBTIQ-vluchtelingen in ons land en hun situatie wereldwijd. RozeLinks vraagt deze zomer tijdens meerdere roze evenementen aandacht voor LHBTIQ-vluchtelingen.

RozeLinks vaart dit jaar helaas niet mee tijdens de botenparade van Pride Amsterdam. Deelname aan de Canal Parade was een van de speerpunten in de campagne van RozeLinks om aandacht te vragen voor LHBTIQ-vluchtelingen. Alle andere activiteiten, waaronder een seminar over de asielprocedure voor LHBTIQ-asielzoekers, gaan uiteraard wel door. Op de RozeLinks/GroenLinks-boot zouden dertig LHBTIQ-vluchtelingen en vertegenwoordigers van LGBT Asylum Support meevaren. Dit om aandacht te vragen voor de positie van LHBTIQ-vluchtelingen in ons land en hun situatie wereldwijd.

 

RozeLinks vraagt deze zomer tijdens meerdere roze evenementen aandacht voor LHBTIQ-vluchtelingen. De Alkmaar Pride in mei is het eerste evenement waar, samen met GroenLinks Alkmaar, actie gevoerd wordt. Daarna staan naast Pride Amsterdam onder meer Utrecht Pride, Roze Zaterdag in Venlo en Roze Maandag in Tilburg op het programma.

 

Pieter Nijhof, voorzitter van RozeLinks: “Natuurlijk vinden we het erg jammer dat we dit jaar niet meevaren. We houden daardoor wel meer tijd en focus voor andere activiteiten om aandacht te vragen voor de positie van LHBTIQ-vluchtelingen. Want een boot kost heel veel tijd.” Enkele andere politieke partijen varen dit jaar wel mee in de Canal Parade. Zij hebben zich ingeschreven met een gezamenlijke boot. RozeLinks feliciteert hen met hun project. “Het is een mooi signaal dat een aantal partijen dit jaar gezamenlijk een statement maakt door op één boot mee te varen”, aldus Pieter Nijhof.

 

Voor LHBTIQ’s is het lastig om een vluchtelingenstatus te krijgen in Nederland. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) stelt vaak dat zij geen geloofwaardig verhaal hebben over hun geaardheid. Ze worden onterecht afgewezen omdat ze #nietgaygenoeg zouden zijn.

 

LHBTIQ-asielzoekers die afgewezen worden, krijgen vaak te horen van de IND dat ze niet voldoende inzicht hebben gegeven in het ‘bewustwordingsproces’ van hun geaardheid en hun ‘zelfacceptatie’. Sinds juni is er een gewijzigde werkinstructie voor de IND en mag een asielaanvraag niet meer beoordeeld worden op deze termen. Maar dat gebeurt toch nog steeds volgens informatie van LGBT Asylum Support. Er worden veel LHBTIQ-ers onterecht afgewezen. Officieel mogen ze niet in Nederland blijven, maar teruggaan naar hun land van oorsprong is vaak levensgevaarlijk.